محصول فلاش سوم در روند پرورش قارچ
برداشت قارچ در فلاش سوم. برای دستیابی به محصول باکیفیتی مطلوب در فلاش سوم و یا حتی فلاشهای بعدی، پارامترهای مهم زیادی نقش دارند ولی از مهمترین آنها میزان دما و همچنین زمان شروع فلاشها است. باید فرصت کافی برای رشد قارچها در فلاش سوم به سالن دادهشود.
گرم کردن سالن و رساندن دمای هوا به ۱۸ درجه سانتیگراد باعث تسریع رشد قارچها میشود. ولی ضمن افت کیفی محصول، افزایش هزینههای تولید را به همراه خواهد داشت.
برداشت قارچ در فلاش سوم(محصول فلاش سوم)
اگر دمای هوای سالن در ۱۶ درجه سانتیگراد حفظ شود، سرعت رشد قارچهای روی بستر کمتر خواهد شد. ولی پینهای خیلی ریز روی بستر برای رشد و تکامل شانس بیشتری خواهند داشت. در دماهای بالاتر، رشد پینها در بستر متوقف میشود. طولانی شدن طول زمان فلاش سوم یکی از بزرگترین معایب دمای هوای پایین است. بهعنوانمثال اگر فلاش دوم در روز جمعه آغاز شدهباشد، انتظار میرود که فلاش سوم در روز یکشنبه و یا دوشنبه هفته بعد آغاز گردد.
الگوی پرورش(محصول فلاش سوم) باید با دقت موردبررسی قرار گیرد و از بروز هرگونه تأخیر از ابتدای دوره پرهیز گردد. تلاش گردد تا شروع فلاش اول در روزهای شنبه (در ایران پنجشنبه) هر هفته واقع گردد. اطمینان حاصل گردد که فلاشهای حد وسط خیلی پربار و سنگین نشوند (حداکثر ۲ کیلوگرم در مترمربع) در آخر اجازه ندهید که میزان فعالیت کمپوست بهویژه در مرحله هوادهی افت کند که البته این موضوع خیلی مهم نیست. پیشنهاد میشود برای دانشافزایی مقالات عوامل محیطی تاثیرگذار بر رشد قارچ و تاثیر وزن کمپوست بر کیفیت قارچ را مطالعه کنید.
تکنیک های پرورش قارچ در فلاش سه (3)
تکنیک های پرورش در فلاش 3، عملکرد فلاش 3 معمولا در نژاد U1 یا نژاد هیبریدی قارچ بزرگ دارای نوسان تولید بالایی است. توصیه می شود به منظور برداشت خوب در فلاش 3 ضمن حفظ فعالیت کمپوست، رطوبت و ساختمان خاک بستر پس از فلاش دو نیز در حد طبیعی حفظ شود که البته کار دشواری خواهد بود.
به منظور تحریک بستر برای ظهور قارچ مناسب در فلاش سه(محصول فلاش سوم) باید اختلاف دما بین کمپوست و هوا به یکی از طروق زیر صورت گیرد:
1- دمای هوا را بطور موقت برای افزایش دمای کمپوست به دامنه 21-22 بالاببرید و به محض اینکه کمپوست به دمای 21 درجه رسید، دمای هوا را مجدا به دمای نرمال برسانید.
2- در حالی که کمپوست در سطح دمایی مناسبی پایدار باقی مانده دمای هوا را کاهش دهید. مشکل این روش اینست که سبب تاخیر در ظهور فلاش خواهد شد.
روشهای متعدد برای دستیابی به محصول فلاش سوم در بین سالندارها مرسوم است که شامل:
الف) تهویه خیلی سنگین با ورود هوای آزاد زیاد به سالن در ادامه روند فلاش 2 یعنی خروج مقدار قابل توجه ای از گرما و رطوبت محیط با هدف تحریک بستر در جهت تولید پین از طریق افزایش میزان تبخیر.
ب) محدود کردن تهویه سالن با کاهش ورود هوای آزاد پس از پایان فلاش دو به مدت چند روز یعنی کاهش تبخیر از بستر که نتیجه آن کرکدار کردن میسیلیوم های در حال رشد بین دو فلاش می باشد. با ظهور کلاهک قارچ بر روی بستر بلافاصله به تغییر کیفیت هوای سالن اقدام نمایید.
رطوبت خاک پوششی فاکتور بسیار مهمی در تولید(محصول فلاش سوم) است. با کاهش رطوبت خاک در انتهای فلاش دو می توان باعث تحریک بستر و تشکیل تعداد قابل توجه کلاهک قارچ (قارچ های بزرگ و تکدانه سنگین) در فلاش 3 شد. فعالیت کمپوست تنها، اختلاف دمای هوا و کمپوست نیست بلکه اساسا با اختلاف رطوبت بین هوا و سطح خاک پوششی تعیین و تنظیم می شود. فعالیت کمپوست قارچ در حقیقت توانایی تولید گرما و رطوبت است.
تهیه و تنظیم : مهندس حسین شهبازی