اخبار جهان در حوزه قارچ

اولین مزرعه قارچ عراق

کشور عراق علیرقم وجود دو رودخانه پرآب دجله و فرات، اقلیم خشکی در اکثر نواحی دارد. به همین دلیل کشاورزی پویایی ندارد! تنوع محصولات کشاورزی عراق بسیار کم و معمولا به خرما محدود میشود. اما پس از تاسیس اولین مزرعه قارچ عراق در مقیاس بزرگ، شاید در آینده شاهد تغییر این روند باشیم.

 

چالش های کشاورزی در عراق

بخش کشاورزی عراق مدتهاست که با چالش های زیادی دست‌وپنجه نرم میکند. چالش‌های سیستماتیک از جمله کمبود آب، سیستم آبیاری سنتی و غیراصولی، خاک شنی نامناسب، شوری خاک، بیابان زایی و اثرات نامطلوب تغییرات آب و هوایی گریبان‌گیر صنعت کشاورزی عراق است.

همچنین بی‌ثباتی سیاسی در دهه‌های اخیر، به همراه جنگ و درگیری‌های نظامی، باعث آوارگی بخشی از جمعیت عراق و اختلال در فعالیت‌های کشاورزی و نابودی زیرساخت‌های آن شده است.

در نتیجه بازار محصولات غذایی عراق شدیداً به محصولات خارجی وابسته است. اتکا به واردات، سبب نگرانی مردم و دولتمردان نسبت به امنیت غذایی عراق در آینده می‌باشد.

در چنین شرایطی تاسیس اولین مزرعه قارچ در عراق، نقطه عطفی برای خودکفایی کشاورزی این کشور خواهد بود.

 

اولین مزرعه پرورش قارچ در عراق

در میان این موانع و مشکلات، حسن الموسوی به عنوان یک پیشگام ظاهر شد و اولین مزرعه قارچ عراق را در مقیاس بزرگ تأسیس کرد. او پس از 15 سال تلاش مداوم و گذر از چالش های متعدد، با پشتکار و نوآوری نخستین سالن پرورش قارچ در مقیاس صنعتی را در استان دیوانیه راه‌اندازی نمود.

با تسلط محصولات کشاورزی وارداتی بر بازار مواد غذایی عراق، رقابت برای کشاورزان بومی بسیار دشوار است. از این رو اکثر کارآفرینان در بخش کشاورزی خیلی زود از میدان بدر میشوند.

اما حسن الموسوی با بقیه فرق داشت. وی سابقاً یک پیمانکار ساخت‌وساز در منطقه افک بود. اما در سال 2009 بدون هیچ آموزشی، وارد کار پرورش قارچ شد. او در 7 سال ابتدایی با شکست‌های مکرر مواجه شد و تکنیک‌‎های خود را از طریق آزمون و خطا، اصلاح نمود.

الموسوی برای کسب موفقیت کاملا مصمم بود. او در این سال‌های طاقت فرسا از هر شکست چیز جدیدی می‌آموخت.

در حال حاضر، مزرعه قارچ الموسوی به عنوان بزرگترین مرکز تولید قارچ دکمه ای در مرکز و جنوب عراق است. کارخانه وی بطور رسمی توسط وزارت کشاورزی تایید شده است.

 

مشکلات کشت قارچ در عراق

همیشه اولین ها با مشکلات زیادی روبرو هستند. آنها باید در مسیر قدم بگذارند که موانع زیادی پیش روی آنهاست.
عراق فاقد بسترهای لازم و مواد اولیه برای فعالیت کشت قارچ بود. همین امر بسیاری از کشاورزان را از ورود به این عرصه منصرف میکرد.

عدم دسترسی به کمپوست

پرورش قارچ نیاز به مواد اولیه، از جمله کمپوست دارد. اما در کشور عراق هیچ کارخانه‌‌ای برای تولید این بستر وجود نداشت! بنابراین اولین چالش الموسوی برای شروع کار کشت، تهیه کمپوست قارچ بود.

فرآیند کمپوستینگ نیاز به دقت بالایی دارد. ترکیبی از کلش گندم، کود مرغ، سنگ گچ، بوراکس، اوره و آب تحت شرایط خاصی باید با هم ترکیب و واکنش نشان دهند. سپس کمپوست در دمای 54 تا 62 درجه سانتیگراد به مدت 6 تا 8 روز پاستوریزه میشود تا تمام آلودگی‌ها از بین بروند.

اما یک اشتباه در دما یا رطوبت می‌تواند کل محصول را خراب کند.

نبود بذر

یکی از بزرگترین موانع پیش روی اولین مزرعه قارچ عراق، تولید بذر یا اسپان بود. تولید و تکثیر اسپان قارچ نیاز به آزمایشگاه با تجهیزات خاص و تخصص بالا دارد. چیزی که در این کشور وجود نداشت.

الموسوی برای تهیه بذر، از متخصصان کشاورزی در منطقه مانند جمال جحجاج(کارشناس کشاورزی اردنی) کمک گرفت. نتیجه این همکاری تولید اسپان برای اولین بار در عراق بود.

 

رقابت با ایران

الموسوی موسس اولین مزرعه قارچ عراق، علیرغم تلاش فراوان و دستاوردهایش، رقابت سختی با صادرات قارچ ایران به این کشور، پیش رو دارد. در حال حاضر قارچ وارداتی ایران 97% درصد بازار عراق را در اختیار دارد.

مواد اولیه داخلی و تولید در مقیاس بالا سبب می‌گردد تا هزینه تولید در ایران بسیار پایین‌تر از عراق باشد. در نتیجه محصولات ایرانی بطور قابل توجهی ارزان‌تر بفروش می‌رسد.

قیمت قارچ عمده در عراق از 4.79 تا 9.57 دلار به ازای هر کیلوگرم متغیر است. قیمت خرده‌فروشی نیز بین 6.84 تا 13.68 دلار در هر کیلوگرم است. اما میزان تولید ملی برای پاسخگویی به تقاضای بازار کافی نیست. بنابراین جای کار زیادی در این بخش برای تولیدکنندگان عراقی وجود دارد.


مولف:

گردآوری، ترجمه و تحریر توسط تیم رسانه هاگ
کپی تنها با ذکر منبع مجاز است.
منبع: شفق نیوز

جدیدترین اخبار جهان درباره قارچ را در مجله خبری-آموزشی هاگ دنبال کنید.
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه