جهاد کشاورزی

افزایش سرانه مصرف قارچ خوراکی در کشور

مدیرکل دفتر گلخانه، قارچ و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: سرانه مصرف قارچ خوراکی در کشور ۱.۷ کیلوگرم است. این عدد تا پایان برنامه هفتم توسعه باید به ۲ کیلو و ۳۰۰ گرم برسد.

سرانه مصرف قارچ خوراکی در کشور ۱.۷ کیلوگرم است

غلامرضا تقوی روز پنجشنبه در سومین سمینار تخصصی و جشنواره بین المللی قارچ کشور در سنندج حضور داشتند. وی اظهار داشت: ایران با تولید ۱۸۰ هزار تن قارچ رتبه هفتم تولید این محصول را در دنیا دارد.

وی گفت سالانه‌بیش از ۱۱ میلیون قارچ در دنیا تولید می‌شود. بیشترین سهم مربوط به کشور چین است. وی افزود: تولید قارچ کسب و کاری است که از بهره‌وری بالایی برخوردار است.

مدیر کل دفتر گلخانه، قارچ و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: کمتر محصولی همچون قارچ است. زیرا با کمتر از ۲۰ لیتر مصرف آب یک کیلوگرم تولید دارد. به عنوان نمونه برای تولید هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی به بیش از ۴۰ لیتر آب نیاز هست.

تقوی گفت: برای ایجاد اشتغال بیشتر نگاه ویژه‌ای به ایجاد واحدهای تولید قارچ داریم. او افزود: با سرمایه‌گذاری ۱۵ تا ۱۷ میلیارد تومان در زنجیرهِ قارچ می‌توان برای ۲۵ تا ۳۰ نفر به طور مستقیم شغل ایجاد کرد. در نتیجه سالانه ۲۵۰ تن قارچ تولید کرد.

از مسایل حایز اهمیت برای دولت و سیاستگذارن کشور

وی یکی دیگر از مسایل حایز اهمیت برای دولت و سیاستگذارن کشور را افزایش ارزآوری دانست. او یادآور شد: قیمت یک بشکه نفت ۸۵ دلار است و ۱۵۶ لیتر معادل یک بشکه نفت با ۴۵ کیلوگرم قارچ به قیمت هرکیلوگرم ۲ تا ۲.۵ دلار برابری می‌کند.

وی یکی از سیاست ها و رویکردهای این وزارتخانه را افزایش سرانه مصرف قارچ خواند. سپس گفت: طی سال های گذشته در کشور این عدد ۶۰۰ گرم بود که اکنون به ۱.۷ کیلوگرم رسیده است.

وی با اشاره کرد تا پایان برنامه هفتم سرانه مصرف این محصول به ۲ تا ۲.۳ کیلوگرم افزایش می یابد. او افزود: در کشورهای اروپایی استفاده از قارچ خوراکی سه تا چهار کیلوگرم است. وی بر تکمیل زنجیره تولید قارچ تاکید کرد و افزود: کمتر از ۲ درصد برای تولید قارچ وابستگی داریم و ۹۸ درصد ضریب خوداتکایی در این حوزه وجود دارد.

مدیر کل دفتر گلخانه، قارچ و گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی از دیگر سیاست های این وزارتخانه را شناسایی امکان قطبیت محصولات کشاورزی در کشور خواند و گفت: کردستان همانگونه که قطب تولید توت فرنگی کشور است می تواند قطب تولید قارچ خوراکی هم شود.

نخستین و دومین دوره سمینار قارچ خوراکی کشور به ترتیب در شهرستان های ملارد تهران و اصفهان برگزار شد و از امروز سومین دوره آن در کردستان آغاز شده است.

سرانه مصرف قارچ در ایران

ایران در جایگاه ششم تولید قارچ در دنیا قرار دارد. سالانه حدود ۱۱ میلیون تن قارچ در دنیا تولید می‌شود و میزان تولید قارچ در کشور ما حدود ۱۸۰ هزار تن در سال است. حدود ۳هزار واحد بزرگ و خرد اقتصادی در این بخش مشغول فعالیت هستند که این تعداد موفق به اخذ جواز تاسیس و پروانه بهره‌‌برداری از نظام مهندسی کشاورزی و سازمان جهاد کشاورزی استان‌‌ها شده‌‌اند.

بیشترین میزان تولید قارچ در کشور متعلق به تهران و البرز و سپس استان‌های قزوین، خراسان، اصفهان و مازندران است. در استان تهران نیز تولید قارچ در شهرستان‌های شهریار، ملارد، پاکدشت، ورامین و پیشوا رونق دارد که به طور کلی ۲۹ درصد از قارچ کشور در این استان تولید می‌شود.

طبق اعلام مسوولان وزارت جهاد کشاورزی، حدود ۹۸درصد نهاده‌های موردنیاز تولید قارچ، در داخل کشور تامین می‌شود و میزان اندکی وابستگی در بخش اسپان و خاک پوششی وجود دارد. از همین رو در چند سال گذشته، به دلیل زودبازده بودن سر

مایه‌‌گذاری در صنعت قارچ و همچنین تامین مواد اولیه در داخل و افزایش سرانه مصرف، پرورش قارچ در کشور رونق پیدا کرد و سبب جذب سرمایه‌‌های بسیاری به سمت تولید این محصول شد.

به گزارش هاگ به نقل از رادیو اقتصاد یک فعال در حوزه تولید و صادرات قارچ گفت: در حال‌حاضر استفادهِ از قارچ در کشور ۵/ ۱ تا ۲ کیلوگرم است. نامی‌موحدی در برنامه بازارگاه رادیو اقتصاد افزود: روند تولید قارچ در ایران طی ۱۵سال ‌گذشته یک روند با شتاب زیاد و افزایشی بوده است.

سرانه استفاده قارچ در کشور در 15 سال پیش

در ۱۵‌ سال‌ پیش سرانه مصرف قارچ در کشور کمتر از ۱۰۰‌ گرم بود. اما اکنون به 1/5 تا ۲ کیلوگرم رسیدهِ و این نشان‌دهنده‌روند شتابدار تولید و پرورش قارچ در این مرز و بوم است. میانگین سرانه مصرف جهانی ۳ کیلوگرم است.

استفاده از قارچ در کشور ما از میانگین جهانی پایین‌تر است. وی با اشاره کرد که مواد اولیه تولید قارچ تابع بازار است. او گفت: بدون‌شک با گران‌شدن مواد اولیه و همینطور افزایش هزینه‌های دستمزد به ناچار قیمت تمام‌شده تولید قارچ در کشور افزایشی می‌باشد. این امر موجب کاهش تقاضا می‌شود، به گونه‌ای که الان کمتر از نصف ظرفیت تولید قارچ کشور فعال است.

(۹ مرداد ۱۴۰۱)

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه