دانستنی‌ها درباره قارچ

آیا مصرف قارچ در دوره بارداری خطرناک است؟

تاثیر قارچ خوراکی در بارداری

در میان گزینه‌های غذایی، قارچ از جمله مغذی‌ترین مواد غذایی خوراکی است. خوردن قارچ در بارداری سوال متداول بانوان باردار است. برای پاسخ سوال تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری و موردهای احتیاطی با ما همراه باشید.

انواع زیادی از قارچ خوراکی وجود دارد و مصرف یا عدم مصرف آن‌ها در حین بارداری به نوع آن‌ها بستگی دارد. مسموم بودن برخی از قارچ‌ها قبلا اثبات شده‌است بنابراین شرایط فعلی شما هر چه که باشد نباید این قارچ‌ها را بخورید. در حالی که برخی دیگر از قارچ‌ها بدون خطر و بسیار خوشمزه هستند و خوردن قارچ در بارداری توصیه می‌شود.

داشتن رژیم غذایی سالم و متنوع در دوران بارداری به شما کمک می‌کند که ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را به دست آورید.

در دوران بارداری ممکن است برخی از مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن شما به میزان کافی از طریق منابع طبیعی جذب نشود و نیازمند مصرف مکمل‌های حاوی این مواد به صورت قرص باشید. در این مطلب با مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز مادران در دوران بارداری آشنا شوید.

فولیک اسید و فولات

یکی از ویتامین‌های ضروری دوران بارداری است. فولیک اسید نقش مهمی در پیشگیری از نقص‌های مادرزادی جنین مثل نقص‌های لولۀ عصبی دارد. شروع مصرف فولیک اسید از یک تا سه ماه پیش از بارداری تا پایان بارداری به تمام زنان باردار توصیه می‌شود.

در یک بارداری کم‌خطر و سالم، مادر باید روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید مصرف کند. اگر پیش از باردار شدن فولیک اسید مصرف نمی‌کردید، به محض اطلاع از بارداری باید با مشورت پزشک مصرف آن را شروع کنید. ممکن است پزشک تشخیص دهد که زنی نیاز به مصرف میزان بیشتری فولیک اسید در روز دارد.

دُز مصرفی فولیک اسید برای شما را پزشکتان تعیین می‌کند. ممکن است قرص‌های مولتی‌ویتامین که پزشک برای شما تجویز کرده است حاوی میزان کافی فولیک اسید باشد و نیاز به مصرف قرص فولیک اسید مجزا نباشد، اما در برخی موارد پزشک قرص فولیک اسید را به صورت مجزا تجویز می‌کند.

همچنین فولات که شکل طبیعی فولیک اسید است در سبزیجات مانند کلم‌بروکلی و چغندر و حبوبات مثل نخود و عدس وجود دارد. مصرف غذا‌های حاوی فولات به تنهایی میزان فولات مورد نیاز بدن را در دوران بارداری تأمین نمی‌کند و به همین دلیل، مصرف مکمل فولیک اسید در کنار مصرف منابع طبیعی فولات لازم است.

نیاز ویتامین B در دوره بارداری

ویتامین B یکی از ویتامین‌های ضروری است که مصرف روزانه‌ی آن در دوران بارداری باید صورت بگیرد. یکی از ویتامین‌های گروه B که باید در دوران بارداری مصرف کنید ویتامین B۹ است که به عنوان فولات نیز شناخته شده‌است.

فولات نقش کلیدی در بهینه‌سازی رشد مغز و همچنین سیستم عصبی دارد. ویتامین B در کاهش خطر ابتلا به نقص تولد نیز نقش دارد.

تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری
تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری

ویتامین D و نقش آن در دوره بارداری

دلایل متعددی وجود دارد که ویتامین D در دوران بارداری هم مهم است. اول این‌که، ویتامین D می‌تواند به مدیریت سطح قند خون کمک کند و به این ترتیب خطر ابتلا به دیابت بارداری را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد.

دوم، درست مانند ویتامین B، ویتامین D نیز به توسعه‌ی مطلوب سیستم عصبی کمک می‌کند. سوم، ویتامین D در کنار کلسیم برای توسعه‌ی استخوان‌ها و دندان‌های جنین ضرورت دارد.

ویتامین D میزان کلسیم و فسفات بدن را تنظیم می‌کند که برای سالم ماندن استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. مصرف ویتامین D در دوران بارداری کمک می‌کند تا نوزاد شما برای ماه‌های اول زندگی ویتامین D کافی داشته باشد.

کمبود ویتامین D باعث بروز مشکلاتی در استخوان نوزاد و نرمی استخوان می‌شود. ویتامین D در بدن از طریق تابش نور خورشید ساخته می‌شود. از طرفی عواملی مانند تجمع رنگ‌دانه‌ها در پوست، چاقی، اضافه وزن و استفاده از نور آفتاب در توانایی تولید ویتامین D توسط بدن تأثیر می‌گذارد.

برای همین مصرف روزانه ۱۵ میکروگرم معادل ۶۰۰ واحد (IU) مکمل ویتامین D در دوران بارداری توصیه شده است. در کنار مکمل‌های حاوی ویتامین D، مواد غذایی مانند ماهی، تخم‌مرغ و قارچ دکمه‌ای منابع خوبی برای ویتامین D محسوب می‌شود.

هرچند مصرف این مواد غذایی در تأمین ویتامین D لازم برای زن باردار کافی نیست و لازم است که در طول بارداری از مکمل‌های حاوی ویتامین D استفاده کنید.

اگر باردار هستید این مکمل ها را مصرف کنید
تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری

مصرف آهن

فقر آهن منجر به کم‌خونی و احساس خستگی شدید در مادر می‌شود. کم‌خونی با زایمان زودرس، وزن پایین نوزاد هنگام تولد، اختلال طیف اتیسم و افزایش مرگ‌ومیر مادران نیز ارتباط داده شده است.

بنابراین دریافت آهن کافی در طول بارداری واقعاً ضروری است. گوشت قرمز، عدس، اسفناج و نخود دارای میزان مناسبی از آهن هستند. با این حال، جذب آهن از منابع گیاهی به اندازۀ کافی انجام نمی‌شود و بهتر است از برای جذب آهن بیشتر از منابع حیوانی مانند گوشت قرمز استفاده کنید.

در بسیاری از موارد به دلیل فقر آهن مادر، دریافت آهن مورد نیاز در دوران بارداری از طریق مواد غذایی امکان‌پذیر نیست و بهتر است مادر روزانه مقدار مشخصی از مکمل‌های ویتامین آهن مصرف کند.

با توجه به آزمایش خون مادران باردار، دز مورد نیاز آن‌ها به آهن بین ۲۷ تا ۴۰ میلی‌گرم آهن در روز است. مصرف بیش از ۶۰ میلی‌گرم آهن در روز نیز ممکن است باعث تداخل جذب روی در بدن شود، به همین دلیل، مکمل‌های حاوی آهن را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.

مواد غذایی حاوی آهن یا مکمل‌های آهن را با مواد و نوشیدنی‌های حاوی ویتامین C مثل آب‌پرتقال برای جذب بهتر آهن مصرف کنید. همچنین مصرف مکمل‌ها همراه با چای، قهوه یا شیر می‌تواند باعث اختلال در جذب آهن شود. مکمل‌های آهن ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع و یبوست یا درد معده در شما شود.

اگر در مصرف مکمل‌ها مشکلی دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و به هیچ عنوان بدون مشورت پزشک مکمل‌های آهن را قطع نکنید.

مصرف آهن | تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری
خوردن قارچ در بارداری | تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری

مصرف کلسیم

کلسیم برای تشکیل استخوان و دندان‌های جنین ضروری است. دریافت میزان کافی کلسیم در پیشگیری از عوارض بارداری مانند مسمومیت حاملگی یا فشارخون حاملگی نقش مهمی دارد.

در طول بارداری و به خصوص در ماه‌های آخر، سهم بیشتری از کلسیم دریافتی مادر در بدن جنین ذخیره می‌شود و در صورت جذب نکردن کلسیم کافی ممکن است ذخایر کلسیم مادر کاهش پیدا کند و مشکلاتی برای مادر ایجاد شود.

توانایی جذب کلسیم بدن مادر در طول بارداری افزایش پیدا می‌کند، به همین دلیل، مصرف مواد طبیعی حاوی کلسیم در دوران بارداری برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن مادر کافی است.

مواد غذایی مانند شیر، ماست، کلم، اسفناج، قارچ و میوه‌هایی مانند زردآلو منابع خوبی از کلسیم هستند. قرار دادن این مواد در رژیم غذایی دوران بارداری می‌تواند در تأمین کلسیم مورد نیاز بدن مادر مؤثر باشد.

مصرف کلسیم
خوردن قارچ در بارداری

دریافت روی و مکمل روی

کمبود روی در مادر باردار می‌تواند خطر‌های جدی برای جنین به دنبال داشته باشد. تحقیقات نشان داده است که کمبود روی در مادر باردار باعث ناهنجاری‌های مادرزادی و رشد غیرطبیعی مغز در جنین می‌شود.

همچنین تحقیقات رابطۀ بین کمبود روی در مادر و عوارضی مانند زایمان زودرس و مسمومیت حاملگی را نشان داده است. همچنین در مادرانی که دچار فقر شدید روی هستند، احتمال تولد نوزادن کم‌وزن با وزنی کمتر از دو کیلوگرم بیشتر است.

آهن و روی در جذب رقابت دارند، به همین دلیل، جذب زیاد آهن ممکن است منجر به کمبود روی در بدن مادر شود؛ بنابراین مادران بارداری که مکمل آهن مصرف می‌کنند باید برای اطمینان از دریافت میزان روی کافی بدنشان، مکمل روی دریافت کنند.

غلات کامل، حبوبات و مغز‌ها منابع خوبی برای روی هستند. همچنین مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت، قارچ و کنجد نیز منابع بسیار خوبی برای تأمین روی بدن مادر محسوب می‌شود و در بیشتر مولتی‌ویتا‌مین‌های بارداری، میزان کافی روی یا زینک وجود دارد.

اما بهتر است مادر تحت نظر پزشک در دوران بارداری از مکمل‌های حاوی روی استفاده کند.

دریافت روی و مکمل روی | تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری
خوردن قارچ در بارداری

دریافت ید

در طول دوران بارداری نیاز به ید در بدن افزایش می‌یابد. ید در کارکرد هورمون تیروئید و رشد سیستم عصبی جنین نقش مهمی دارد. زنان مبتلا به کمبود ید یا مبتلا به پرکاری تیروئید، در معرض خطر مشکلات رشد جنین هستند.

زنان باردار به ۲۲۰ میکروگرم ید در روز نیاز دارند. در ایران مواد غذایی گیاهی و حیوانی از نظر ید فقیر هستند. به همین دلیل، مصرف میزان کافی نمک تصفیه‌شده ید‌دار یا مکمل‌های ید با نظر پزشک ضروری است.

برخی از مولتی‌ویتامین‌های بارداری حاوی مقادیر لازم ید برای مادران باردار است. اگر مشکل تیروئید دارید، حتماً با پزشک خود در مورد مصرف ید مشورت کنید.

دریافت ید
خوردن قارچ در بارداری | تاثیر مصرف قارچ در دوران بارداری

مصرف مکمل‌ها و مولتی‌ویتامین‌ها در دوران بارداری

اگرچه دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن از غذا‌ها و منابع طبیعی گزینۀ مناسب‌تری به نظر می‌رسد، اما در دوران بارداری ممکن است تأمین میزان مورد نیاز بدن شما از طریق مواد غذایی و منابع طبیعی امکان‌پذیر نباشد.

به همین دلیل، وزارت بهداشت در ایران توصیه کرده است که تمام زنان باردار حداقل سه ماه پیش از بارداری، مصرف مولتی‌ویتامین‌های بارداری را در کنار اصلاح رژیم غذایی آغاز کنند.

مولتی‌ویتامین‌های بارداری معمولاً حاوی مقادیر کافی از مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن در دوران بارداری است. با این حال، ممکن است پزشک با توجه به شرایط جسمی و سلامت شما، مکمل‌های فولیک اسید و آهن مجزا را برای شما تجویز کند.

در هر صورت هیچ مکمل یا ویتامینی را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. همچنین میزان مصرف مولتی‌ویتامین تجویزی را مطابق دستور پزشک دنبال کنید و از افزایش دز مصرفی مولتی‌ویتامین‌ها خودداری کنید.

توجه داشته باشید که قرص‌های مولتی‌ویتامین برای جبران کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند و لازم است در کنار مصرف این مکمل‌ها، رژیم غذایی خود را برای جذب مواد مورد نیاز از منابع طبیعی اصلاح و به شکلی درست تنظیم کنید.

مصرف قارچ در بارداری مناسب است، به این دلیل که به میزان فراوانی مواد مغذی مفید و ضروری دارد که به شدت مورد نیاز مادران و نوزادان است. قارچ غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها است.

در عین حال ویتامین B کمپلکس، ویتامین D و ویتامین C به وفور در آن یافت می‌شود. علاوه بر این، قارچ منبع خوبی از پروتئین و آهن است که برای رشد جنین ضروری هستند.

مصرف مکمل‌ها و مولتی‌ویتامین‌ها
خوردن قارچ در بارداری و مصرف مکمل‌ها و مولتی‌ویتامین‌ها

یبوست در دوره بارداری و درمان آن

هضم کند و یبوست، اختلالی است که معمولا در طول بارداری، اتفاق می‌افتد. در اغلب موارد، این مشکل بسیار شایع است و البته قرار نیست کشنده باشد اما می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد.

خوردن غذاهای غنی از فیبر می‌تواند سبب بهبود عملکرد سیستم گوارشی شود، زیرا یکی از مزایای فیبر برای سلامتی، تضمین عملکرد درست سیستم گوارش است.

افسردگی در دوران بارداری

در دوران بارداری گاهی اوقات کنترل خلق و خوی بسیار دشوار است. به همین دلیل است که برخی از موارد مانند سندرم کودک آبی به تدریج در این روزها افزایش می‌یابد.

در واقع گاهی اوقات برخی از مادران نمی‌دانند که چگونه فشار را در دوران بارداری کنترل کنند و به همین دلیل علائم افسردگی در آن‌ها اتفاق می‌افتد.

قارچ حاوی پروتئین است که بر اساس برخی مطالعات اثبات‌ شده که در بهبود روحیه و جلوگیری از نوسانات خلق و خوی که می‌تواند منجر به خستگی، اضطراب و افسردگی شود،‌ موثر است.

پیشنهاد ویژه برای دوران بارداری
خوردن قارچ در بارداری

نکات مهم که مادران باردار باید به آن توجه کنند!

  1. مصرف بعضی از قارچ‌ها در حین بارداری مجاز است اما شما اجازه ندارید آن‌ها را به صورت خام مصرف کنید. در واقع، برای جلوگیری از عفونت باکتریایی که می‌تواند بر رشد جنین تاثیر منفی بگذارد، این قاعده باید در مورد انواع سبزیجات اعمال شود.
  2.  اکثر مردم ترجیح می‌دهند غذاهای خود را در یخچال نگهداری کنند، اما در دوران بارداری بهتر است فقط غذاهایی سالم و تازه مصرف شود. این موضوع به خصوص در مورد قارچ‌ بسیار اهمیت دارد.
  3. در مورد انتخاب قارچ در سوپرمارکت دقت به خرج بدهید. شما باید تاریخ انقضاء را برای تضمین بی‌خطر بودن قارچ‌ها به دقت بخوانید.
سخن آخر:

به طور خلاصه، مصرف قارچ و خوردن قارچ در بارداری مشکلی ندارد تا زمانی که بدانید کدامیک از انواع آن قابل خوردن است. واقعیت این است که چنان‌چه در بالا ذکر شد، قارچ در طول حاملگی فواید زیادی برای سلامتی دارد. اما این نکته هم مهم است که آن را در مقدار متوسط ​​مصرف کنید. زیرا هرچند برای مادران و نوزادان بسیار مغذی است، اما اگر مصرف آن بیش از حد باشد، برخی عوارض جانبی ممکن است برایتان رخ دهد.

 

منابع: bazdeh.org، خبرگزاری صدا و سیما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه