کسب درآمد به یورو با صادرات قارچ خشک
اروپا بزرگترین مقصد صادرات قارچ خشک و تازه در جهان است که حدود 30 درصد از کل واردات جهانی قارچ را به خود اختصاص می دهد. صادرات قارچ خشک از ارزآوری و درآمد مطلوبی برخوردار است. کشورهای بازارهای بزرگ وارداتی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا و … فرصت هایی عالی را برای صادرکنندگان کشورهای در حال توسعه فراهم می نماید. همچنین این کشورهای مقاصد صادراتی خوبی برای قارچهای وحشی با قیمتهای باورنکردنی مانند پورسینی وحشی، لوستر و ترافل، یا در قارچهای اگزوتیک با فواید سلامتی مانند قارچ شیتاکه، میتاکه، کوردیسپس یا قارچ ریشی، هستند.
قارچ خشک چیست؟
قارچ خشک یکی از محصولات صنایع تبدیلی قارچ است که از قارچ تازه خوراکی و تمیز شده بدست می آید که به طور کامل خشک شده یا به شکل دلخواه خرد شده و خشک شده است. قارچهای تازهای که در بازار اروپا برای فراوری خشک استفاده میشوند قابل کشت هستند، اما سهم عمدهای از بازار را قارچ های خشک وحشی تشکیل میدهند که قبل از تبدیل به قارچ خشک از محیط طبیعی خود جمع آوری شدهاند.
البته قارچ خشک برای مصرف فوری در نظر گرفته نمیشود. بلکه به عنوان یک عنصر پس از آبرسانی مجدد در نظر گرفته می شود. آنها عمدتاً در آشپزی خانگی (مثلاً در سوپ ها، ریزوتو)، به عنوان مواد تشکیل دهنده در وعده های غذایی و ادویه جات کم آب، و به عنوان موادی در مواد غذایی سالم و محصولات داروسازی استفاده می شوند.
انواع قارچ خشک برای صادر کردن کدامند؟
هیچ طبقهبندی تجاری رسمی برای قارچهای خشک وجود ندارد، زیرا آنها بسیار متنوع هستند و گاه تنها به صورت محلی تولید میشوند. با این حال، آنها را میتوان به سه گروه طبقهبندی کرد که بر اساس بخشهای اصلی بازار اروپا تقسیم شدهاند:
قارچهای خشک رایج
بیشتر شامل انواعی است که در غذاهای اروپایی استفاده میشود. نمونههای معمولی آن عبارتند از: پورسینی (Boletus)، چانترلا (Cantharellus)، مورل (Morchella)، ترومپت (Craterellus)، قارچ صدفی (Pleurotus) و ترافل (بسیاری از گونهها).
قارچهای خشک آسیایی
انواعی از قارچها که در آشپزی آسیایی استفاده می شود. نمونه های معمولی عبارتند از شیتاکه (Lentinula)، ارینجی eringi (Pleurotus eryngii)، مور، قارچ سیاه یا گوش چوب (Auricularia)، میتاکه (Grifola)، قارچ سفید، قارچ ژله ای (Tremella) و قارچ نی (Tremella)
قارچهای طبی
انواع قارچ هایی که بیشتر به عنوان مکمل های غذایی استفاده میشوند. به عنوان مثال میتوان به چاگا (Inonotus obliquus)، ریشی (Ganoderma lingzhi)، کوردیپس (Cordyceps militaris)، یال شیر (Hericium erinaceus) و هیماتسوتاکه (Agaricus blazei) اشاره کرد.
استانداردهای کلی صادرات قارچ خشک به اتحادیه اروپا
هیچ استانداردی در اتحادیه اروپا برای تعریف معیارهای خاص قارچهای خشک وجود ندارد، بنابراین استاندارد قابل اجرا در عمل همان استاندارد Codex Alimentarius برای قارچ های خوراکی است. الزامات کیفی اولیه برای قارچ های خشک را میتوان چنین فهرست کرد:
- عدم آسیب حشرات
- عدم وجود اجسام خارجی در کالا
- میزان حداقل رطوبت (حداکثر 12% برای قارچ خشک، 13% برای قارچ شیتاکه خشک و 6% برای قارچ خشک منجمد)
- اندازه (برای هر نوع قارچ خشک متفاوت است)
- سبک ها (کلاهک کامل بدون ساقه یا برش به اشکال مختلف)
- کلاس کیفیت (تعریف توسط یکنواختی و تحمل)
آیین نامه اقدامات بهداشتی Codex Alimentarius برای صادرات قارچ خشک
به طور کلی برای اطلاع دقیق از اقدامات بهداشتی، باید به آیین نامه اقدامات بهداشتی Codex Alimentarius برای میوه ها و سبزیجات کم آب از جمله قارچ های خوراکی مراجعه کرد. در حالت عمومی تمام مواد غذایی، از جمله قارچ های خشک، که در اتحادیه اروپا فروخته می شوند، باید ایمن باشند. افزودنی های قارچ باید تایید شوند. آلاینده های مضر، مانند باقی مانده آفت کش ها یا سطوح بیش از حد مایکوتوکسین ها یا مواد نگهدارنده، ممنوع هستند.
برای صادرات قارچ خشک ، لازم است که نوع آنها کاملا واضح و مشخص باشد، زیرا ممکن است با انواع قارچ های سمی مخلوط شوند. بنابراین هر محموله باید با آزمایشات آزمایشگاهی چک شود و تاییدیه بگیرد. یکی از نگرانیهای اصلی در مورد قارچهای خشک، باقیمانده حشرات و لاروها در داخل بستهبندیهای وارداتی در اروپا است که به دقت بررسی میشود.
مشکل بالقوه دیگر افزایش سطح رادیواکتیویته است. تمام قارچ های خشک صادر شده به بازار اتحادیه اروپا باید مطابق با قوانین اروپایی باشد که حداکثر سطوح مجاز آلودگی رادیواکتیو مواد غذایی را پس از یک حادثه هستهای یا هر مورد دیگر اضطراری رادیولوژیکی تعیین می کند.
در زمینه کاربرد سموم در پرورش قارچ نیز کشورهای اروپایی بسیار حساس هستند و در صورت تایید آزمایشگاهی استفاده غیرمجاز از کودهای شیمیایی بلافاصله قارچها را عودت خواهند داد.
استاندارد بسته بندی صادرات قارچ خشک برای ارسال به اروپا
هیچ قانون کلی برای بستهبندی صادراتی وجود ندارد. اما قارچ های خشک را معمولا در کیسههای پلاستیکی داخل کارتن قرار میدهند. بستهبندی فله استاندارد در اروپا متناسب با نوع قارچ متفاوت است. برای انواع معمولی مانند آگاریکوس، بستهبندی فله می تواند تا 20 کیلوگرم باشد، اما سایر انواع گرانتر مانند ترافل را می توان در بستهبندیهای بسیار کوچکتر مانند کیسههای پلاستیکی 500 گرمی وکیوم یا حتی کوچکتر، مانند شیشههای شیشهای 100 گرمی، بستهبندی کرد.
اندازه بستهبندی انتخابی باید به گونهای باشد که ابعاد با اندازههای پالت معمولی (800×1200 میلی متر و 1000×1200 میلی متر) مطابقت داشتهباشد. بستهبندی خردهفروشی شامل کیسههای پلاستیکی، ظروف پلاستیکی، کیسههای کاغذی، کیسههای فویل و شیشههای شیشهای است.
استاندارد برچسب زدن بستههای قارچ خشک
در تجارت قارچهای خشک، نام محصول باید به گونهای روی برچسب درج گردد که نام رایج و علمی قارچ به کار گرفتهشود. روی برچسب محصول باید درج شود:
نوع محصول: “قارچ خشک” یا “قارچ خشک منجمد”
اطلاعات مربوط به آن باید جزئیات داخل بستهبندی را مشخص کند، مثلا نوشته شود: « شامل کلاهک» یا «برشهایی از همه اجزا» . معمول است که علاوه بر درجه بندی کیفی، مشخصات شامل سال تولید/گردآوری و نوع آن نیز ذکر گردد. همچنین باید از روی برچسب به راحتی مشخص شود که آیا یک غذا حاوی مواد حساسیت زا است یا خیر.
اطلاعات بستهبندی فله باید روی آن یا در اسناد همراه آن ذکر شود. برچسب بستهبندی فله هم باید حاوی اطلاعات زیر باشد: نام محصول؛ مشخصات محصول؛ نام و آدرس تولیدکننده و توزیع کننده، نوع بستهبندی، دستورالعملهای ذخیرهسازی. البته نام و آدرس تولیدکننده و توزیع کننده، ممکن است با ادرس سایت یا یک علامت شناسایی رسمی جایگزین شود.
در مورد بستهبندیهای خردهفروشی، برچسب گذاری محصول باید مطابق با مقررات اتحادیه اروپا در مورد اطلاعات مواد غذایی به مصرف کنندگان باشد. این مقررات شامل برچسبگذاری مواد غذایی، برچسبگذاری منشاء، برچسبگذاری خوانایی (حداقل اندازه فونت برای اطلاعات اجباری) میشود که از 13 دسامبر 2014 لازم الاجرا شد و تعهد به ارائه اطلاعات تغذیه از 13 دسامبر 2016 نیز اعمال می شود. برای اطلاعات بیشتر مقاله استاندارد قارچ خوراکی خشک را مطالعه کنید.
کنترل مرزی محصولات صادراتی به اروپا چگونه است؟
در هنگام ورود کالا(صادرات قارچ خشک) به مرز اروپا تمامی استانداردها چک خواهد شد و در صورت عدم انطباق مکرر در مورد محصولات خاص از کشورهای خاص، ممکن است شرایط سخت گیرانه تری اعمال شود. شرایط سختگیرانهتر در عمل به معنای بررسیهای آزمایشگاهی اجباری برای تعداد معینی از کانتینرها یا کامیونهای وارداتی است. محصولات کشورهایی که مکرراً عدم انطباق را نشان دادهاند در فهرست ضمیمه مقررات (EC) 669/2009 قرار میگیرند.
در مورد بازرسی های مرزی، قارچهای خشک در لیست افزایش چک ها نیست. با این حال، به دلیل حوادث نیروگاه اتمی فوکوشیما در سال 2011، برای همه قارچهای خشک از ژاپن بررسیهای مرزی درخواست میشود. درخواست میشود قارچهای خشک قبل از ارسال به اتحادیه اروپا، با توجه به شرایط ویژه حاکم بر واردات، با نمونههای آزمایش آزمایشگاهی همراه شوند.
چطور برای صادرات قارچ خشک در بازارهای اروپایی بازاریابی کنیم؟
آلمان، فرانسه، هلند و ایتالیا بهترین فرصت ها را برای صادرات ارائه می دهند. علاوه بر این، فرصت های بازار را می توان در بازارهای رو به رشد لتونی، لیتوانی، اروپای مرکزی و اروپای شرقی نیز یافت. برای عرضه محصولات بهتر است نمایشگاه های بین المللی تجارت قارچ را رصد کنید و در آنها شرکت کنید. مثلا : نمایشگاه سالانه قارچ هلند و یه دوسالانه پاریس (SIAL)، یا نمایشگاه کلن (ANUGA) و یا نمایشگاه تجاری پیشرو اروپا برای مواد غذایی ارگانیک (BIOFACH)
منابع استاندارد صادرات: CBI.EU