تجزیه و تحلیل بازار جهانی قارچ و پیش بینی تا سال 2034
بر اساس آمارهای ارائه شده از سازمانها و نهادهای گوناگون، بازار جهانی قارچ روند صعودی را طی میکند و هرساله رشد قابلتوجهی دارد. همچنین کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند که بازار جهانی قارچ حداقل تا سال 2034، این روند صعودی را حفظ کند و به رشد خود ادامه دهد. پس در ادامه با پیشبینی آینده بازار جهانی انواع قارچ و اطلاعات مربوط به آن، با ما همراه باشید.
چشم انداز بازار جهانی قارچ
در بین بازارهای اقتصادی صنایع کشاورزی، صنعت قارچ بیشترین رشد را دارد و با سرعت درحال گسترش میباشد. عوامل زیادی در این پیشرفت موثر هستند. از جمله این عوامل کاربردهای فراوان انواع قارچ ها در بسیاری از صنایع است که در چند سال اخیر کشف و اجرایی شده است و دیگر فقط مختص به دنیای خوراکی ها و غذا نیست! در حال حاضر قارچها در زمینه های مختلف از جمله صنایع خوراکی، پزشکی و دارویی، صنعت، ساختمان سازی و عایق ها، مد و پوشاک و … مورد استفاده قرار میگیرند.
موسسه مشاور مالی Brainy Insights بر اساس آمارهایی که در دست دارد، تخمین می زند که گردش مالی بازار صنعت پرورش قارچ در سال 2023 بالغ بر 18.4 میلیارد دلار بوده است. همچنین پیشبینی میشود که ارزش بازار جهانی قارچ تا سال 2033 به 27.7 میلیارد دلار خواهد رسید!
بر اساس داده های آماری ارائه شده از این موسسه، بازار قارچ با ضریب CAGR 4.2% (رشد مرکب سالیانه) در سال 2033 به ارزش 27.7 میلیارد دلار خواهد رسید.
دلیل رشد صنعت قارچ
پرورش قارچ یکی از سودآورترین سرمایه گذاریها در بخش کشاورزی است که می تواند با بودجه و زمین کم راه اندازی شود؛ از این رو امروزه سودآورترین و پربازده ترین بخش در کشاورزی است و چند سالی است که رونق زیادی گرفته است. روزبهروز افراد بیشتری به پرورش قارچ روی میآورند و حتی عدهای به عنوان شغل خانگی و درآمد ثانویه به آن میپردازند.
از آنجایی که دوره کشت و ثمردهی قارچ بسیار کوتاه تر از دیگر محصولات کشاورزی است و همچنین سختی و سنگینی کار نیز نسبت به زراعت کمتر میباشد، این صنعت روز به روز محبوب تر می شود. از طرفی استفاده از ضایعات کشاورزی و دیگر صنایع سبب کاهش هزینه های تولید نسبت به دیگر محصولات کشاورزی شده است.
همچنین نیاز به زمین کم با استفاده از کشاورزی عمودی از دلایل دیگر محبوبیت و گسترش پرورش قارچ میباشد.
علاوه بر این، افزایش آگاهی سلامت در میان مصرفکنندگان و افزایش ترجیح مصرفکنندگان برای غذاهای طبیعی و گیاهی، محرکهای اصلی است که انتظار میرود نیاز به کشت قارچ را افزایش دهد و نرخ توسعه بازار را در طول سال پیشبینیشده تسریع کند.
معرفی بازار فروش و فرصت ها:
افزایش آگاهی مصرفکنندگان در مورد مزایای سلامتی قارچهای خوراکی و کاربردهای درمانی قارچ های دارویی، تقاضا را برای این محصول افزایش داده است. همچنین رواج یافتن رژیم های غذایی سالم و گیاهخواری نیز مزید بر علت فروش بیشتر قارچ ها در جهان شده است.
علاوه بر این، یک بازار جدید در حال توسعه برای محصولات مشتق شده از قارچ ها، نظیر داروها و مکملها و … نیز در چند سال اخیر براه افتاده است. از طرفی راهیابی قارچ به صنایعی نظیر ساخت چرم، عایق های حرارتی و مصالح ساختمانی و … نیز به رشد و رونق این بازار کمک کرده و بازار های جدیدی برای این صنعت ایجاد نموده است.
تجزیه و تحلیل بازار قارچ
در ادامه به تجزیه و تحلیل و تشریح بازار قارچ بر مبنای المان های گوناگون میپردازیم.
تقسیم بندی منطقه ای
منطقه آسیا اقیانوسیه (آسیاپاسیفیک) در سال 2023 با %36.2 درصد، بیشترین سهم بازار جهانی قارچ را در اختیار داشت. در بسیاری از کشورهای آسیا و اقیانوسیه، قارچ ها بخش اساسی غذاهای سنتی و سنتهای آشپزی هستند و در فرهنگ شرقی ارزش زیادی دارند.
غذاهای آسیای شرقی اغلب از قارچ های شیتاکه، صدفی، انوکی و چوب گوش برای افزایش طعم، بافت و محتوای غذایی غذا استفاده می کنند. انواع قارچ های خاص و عجیب و غریب(قارچ های اگزوتیک)، مانند قارچ های انوکی، مایتاکه، شیتاکه و حصیری، به دلیل طعم، بافت و ویژگی های درمانی متمایز، در منطقه آسیا و اقیانوسیه بسیار مورد توجه هستند. این قارچ ها را می توان در بسیاری از دستور العمل های مختلف غذایی و داروهای گیاهی یافت.
انتظار میرود بازار قارچ منطقه آسیا اقیانوسیه، در دوره پیشبینی (تا سال 2034) با سریعترین ضریب CAGR معادل با %13.8 درصد رشد کند.
آینده بازار قارچ آمریکا
بازار قارچ آمریکا یکی از مهمترین بازارهای جهانی برای تولیدکنندگان قارچ میباشد. اقتصاد این کشور همواره یکی از قدرتمندترین ها در جهان است و سرمایه زیادی در آن درحال گردش است. از طرفی تحت پوشش قوی برندهای تجاری غذایی و رسانه ها در زمینه های گوناگون قرار دارد؛ از اینرو دستیابی به این بازار، هدف بسیاری از تولیدکنندگان و صاحبان صنایع میباشد.
موسسه آمار اقتصادی FMI (Future Market Insights Global) با ارائه گزارشی حاوی اطلاعات مالی بازار قارچ آمریکا، پیشبینیهای خود را برای آینده صنعت قارچ در آمریکا ارائه داده است که به شرح زیر می باشد.
در این گزارش آمده: بازار قارچ و صنایع مرتبط در ایالات متحده رشد ثابتی را تجربه می کند که بواسطه ابتکارات دولت برای ترویج نوآوری در کشاورزی و حضور شرکت های بزرگ، تقویت شده است. پیشبینی میشود که بازار قارچ آمریکا با نرخ رشد سالانه مرکب حداقل (CAGR) %3.20 درصد از سال 2024 تا 2034 همواره رشد کند.
با در نظر داشتن روند رو به رشد بازار قارچ، این مارکت هم استارتآپها و هم شرکت های مطرح این صنعت را جذب میکند. همچنین بسیاری از شرکتهای فعال در این بخش برای کاهش هزینه های نیروی کار، بطور فزاینده ای در فناوری های مبتنی بر هوشمصنوعی (AI) سرمایگذاری می کنند. این تمرکز استراتژیک بر نوآوری و کارایی باعث گسترش و رقابت بیشتر کسب و کار پرورش قارچ خواهد بود.
تقسیم بندی از نظر نوع قارچ
در ادامه به تجزیه و تحلیل بازار از نظر نوع قارچ میپردازیم.
پیشتاز حال بازار قارچ
در تشریح بازار از نظر نوع قارچ، بمانند گذشته قارچ دکمه ای در سال 2023 با سهم %43.8 درصدی بر بازار جهانی قارچ تسلط داشت. این قارچ در سرتاسر جهان، پرمصرفترین نوع قارچ خوراکی است. آنها به دلیل بافت سفت، طعم ملایم و سازگاری با طیف گسترده ای از مصارف آشپزی، مانند سس سالاد، سوپ، سرخ کردنی و پیتزا ترجیح داده میشوند.
علاوه بر این، قارچ های دکمه ای معمولاً با استفاده از روش های کشاورزی محیط کنترل شده (CEA) در مزارع قارچ تجاری در مقیاس بزرگ کشت میشوند و در اکثر نقاط جهان با هر آب و هوایی میتوان آنها را پرورش داد. در دسترس بودن مواد اولیه و ارزان بودن تولید آن نسبت به قارچ های دیگر از دیگر دلایل محبوبیت این قارچ در بین تولیدکنندگان است.
برای به حداکثر رساندن بازده و کیفیت تولید، مزارع پرورش قارچ میتوانند از تکنیکهای کشت سریعتری مانند کمپوست فاز 3 (بذر زنی شده) و تنظیم شرایط دما و رطوبت استفاده کنند.
رقیب اصلی در آینده بازار
در بخش نوع قارچ، پیشبینی میشود که قارچ صدفی با ضریب %CAGR 10.2 در طول دوره پیشبینی، بیشترین رشد را در بازار داشته باشد.
قارچ صدفی به دلیل ظرفیت رشد در محیطهای مختلف و سرعت رشد بسیار سریع، یکی از رایج ترین قارچها برای پرورش در سراسر جهان است. آنها را می توان بر روی انواع بسترهای کشت از جمله خاک اره، کاه، تفاله قهوه و ضایعات پنبه، ضایعات ذرت و حتی کاغذ و دستمال کاغذی پرورش داد.
علاوه بر این، قارچ صدفی در طیف رنگی و انواع مختلفی مانند قارچ صدفی خاکستری، سفید، زرد، صورتی و آبی وجود دارد که برای مصرفکنندگان (آشپزها و مشتریان) بسیار جذاب است.
تجزیه و تحلیل بخش فرم
بخش کنسرو قارچ در سال 2023 با سهم بازار 36.8 درصد بر بازار جهانی تسلط داشت. قارچ های کنسرو شده با توجه به حالت آماده مصرف بودن شامل خورد و پخته بودن، گزینه مناسبی برای مصرف کنندگان هستند. کنسروها در مقایسه با قارچ تازه، ماندگاری طولانیتری دارند و فسادپذیر نیستند؛ همین امر باعث میشود که آنها به یک گزینه بهتر برای خانهها و رستورانها تبدیل شوند و در تمام طول سال بتوان از آنها استفاده کرد.
علاوه بر این، از جهت تغییرات فصلی در تولید انواع قارچ تازه، قارچهای کنسرو شده در تمام طول سال در دسترس هستند.
در این بخش پیشبینی میشود که تا سال 2034، قارچ منجمد با ضریب %CAGR 12.3 بیشترین رشد را در بازار داشته باشد.
از آنجایی که قارچهای منجمد از قبل تمیز، برش داده شده و آماده استفاده هستند، برای نگهداری و استفاده مصرفکنندگان راحتتر هستند. قارچ منجمد در مقایسه با قارچ تازه، ماندگاری بیشتری دارند؛ زیرا انجماد به حفظ ارزش غذایی، طعم و کیفیت آنها در طول زمان کمک می کند. علاوه بر این، قارچهای منجمد با وجود تغییرات فصلی تاثیرگذار در تولید قارچ تازه، در تمام طول سال در دسترس خواهند بود. قارچ های منجمد را می توان در فریزر نگهداری کرد و در صورت نیاز از آنها استفاده کرد، بنابراین همیشه برای تهیه غذا و پختن به آنها دسترسی دارید.
تجزیه و تحلیل بخش توزیع قارچ
بخش آفلاین (فروش حضوری) در سال 2023 با سهم بازار 68.9 درصد بر بازار جهانی تسلط داشت. مجموعه وسیعی از کانالهای خردهفروشی فیزیکی، از جمله سوپرمارکتها، فروشگاههای مواد غذایی، بازارهای محلی و فروش مستقیم توسط کشاورزان، در بخش آفلاین گنجانده لحاظ میگردند.
مشتریان می توانند از میان طیف گسترده ای از اقلام قارچ فرآوری شده، خشک شده و تازه در این مراکز خرده فروشی انتخاب کنند. علاوه بر این، کانالهای خردهفروشی آفلاین به مشتریان این فرصت را میدهند که تعامل و تجربههای حسی داشته باشند. بر اساس بازرسی بصری ظاهر مصرف کنندگان می توانند تازگی و کیفیت محصول را لمس کرده و قارچ را انتخاب کنند.
در آینده پیشبینی میشود که بخش آنلاین با ضریب %CAGR 14.2 درصد در طول دوره پیشبینی گسترش یابد.
پرورش دهندگان و تولید کنندگان قارچ از طریق وبسایتهای خود یا فروشگاه های آنلاین میتوانند محصولات قارچ تازه، خشک و فرآوری شده را به مصرفکنندگان بفروشند. تولیدکنندگان در آینده میتوانند از کانالهای خردهفروشی معمولی صرف نظر کنند و از طریق فروش مستقیم به مصرفکننده، ارتباط مستقیم با مصرفکنندگان ایجاد کنند، تجربه خرید سفارشی و دسترسی به محصولات تخصصی و قارچهای صنعتی را فراهم کنند. علاوه بر این، گونههای تخصصی و عجیب و غریب قارچهایی که به راحتی در فروشگاههای معمولی یافت نمیشوند، توسط فروشندگان آنلاین در طیف گستردهای عرضه خواهد شد. از طریق پلتفرمهای آنلاین میتوانند خدمات دیگری آز جمله آموزش غذاها و طعم های جدید را در قالب تصویری نیز به مشتریان ارائه دهند.
بازیگران کلیدی بازار جهانی:
- Mushroom SAS
- Hirano Mushroom LLC
- شرکت فوجیشوکین با مسئولیت محدود (Fujishukin Co. Ltd)
- بوندوئل (Bonduelle)
- Monterey Mushrooms
- Cargill, Incorporated
- MycoTerraFarm
- Lambert Spawn
- The Greenyard
- Heereco
- Bluff City Fungi
- Smithy Mushrooms
- Monaghan Group
- WALSH MUSHROOMS GROUP
- میسلیا (Mycelia)
- Rheinische Pilz Zentrale GmbH
- Italspwan
منبع: thebrainyinsights.com و globenewswire.com
(خرداد 1402)
پیش بینی وضعیت بازار جهانی قارچ تا سال 2030
ارزش بازار جهانی کشت و تولید قارچ در سال 2021 حدود 48.47 میلیارد دلار تخمین زده شد و پیش بینی می شود تا سال 2028 با 7% CAGR (رشد مرکب سالیانه) به 77.83 میلیارد دلار برسد.
قارچ های خوراکی طیف وسیعی از مواد مغذی ضروری را به بدن انسان ارائه میدهند و در انواع مختلف، از انواع معمولی گرفته تا خوراکی های لوکس مانند قارچ ترافل وجود دارند. قارچ ها برای تغذیه و رشد خود، می توانند مواد آلی را تجزیه کرده و مواد مغذی را از محیط اطراف خود جذب کنند. آنها منبع ارزشمندی از پروتئین هستند که حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری برای بدن هستند و می توان آنها را به شکل تازه، خشک یا کنسرو شده خریداری و مصرف کرد. قارچ دکمه ای بیشترین کشت و مصرف را در سراسر جهان دارا است و به نوعی به نماد قارچ خوراکی تبدیل شده است.
همچنین قارچ ها غذایی کم کالری در نظر گرفته می شوند که فواید زیادی برای سلامتی بدن دارند و از طرفی به دلیل رشد گیاه خواری(تامین کننده پروتئین برای وجترین ها) در جهان، تقاضا برای کشت قارچ را افزایش یافته است.
پویایی بازار قارچ و عوامل موثر در بازار:
افزایش آگاهی مردم نسبت حوزه سلامت بصورت قابل توجهی به رشد و تقاضا برای کشت قارچ خوراکی در سال های اخیر کمک کرده است. قارچ ها به دلیل ترکیبات مغذی موجود در آنها، ارزش زیادی برای گنجاندن در رژیم غذایی دارند؛ زیرا منابع غنی پروتئین، آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی هستند. خواص آنتی اکسیدانی موجود در قارچ به پیشگیری از سرطان های از جمله سرطان سینه، ریه، پروستات و انواع دیگر کمک می کند. همچنین قارچ ها حاوی پتاسیم نیز هستند که نقش مهمی در کنترل فشار خون و کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی ایفا می کند. افزایش آگاهی مردم نسبت به سلامت و رشد و پذیرش پدیده گیاهخواری، به رشد بازار کمک زیادی کرده است.
دولت ها در بسیاری از کشورها سرمایه گذاری های قابل توجهی در صنعت قارچ انجام می دهند و روش های نوین را برای حمایت از تولیدکنندگان انواع قارچ با کیفیت بالا بکار میگیرند. این تمرکز بر کشت قارچ های خوراکی پرورشی جهت مصرف داخلی و صادرات و سودآوری، چشم انداز رشد امیدوارکننده ای را در سال های آینده برای بازار قارچ، ارئه می دهد. اتخاذ سیستم های مدیریت آفات پیشرفته نقش حیاتی در کنترل تلفات یا خسارات در کشت قارچ دارد. افزایش ابتکارات در تحقیق و توسعه برای کشت تجاری فرصتی را برای بازار قارچ فراهم می کند.
برترین شرکت های فعال در بازار کشت قارچ:
- قارچ موناگان (ایرلند)
- گروه قارچ والش (ایرلند)
- میسلیا (بلژیک)
- فروش قارچ آسیاب جنوبی (ایالات متحده)
- Smithy Mushrooms Ltd. (بریتانیا)
- Rheinische Pilz Zentrale GmbH (آلمان)
- Italspwan (ایتالیا)
- قارچ SAS (ایتالیا)
- Hirano Mushroom LLC (کوزوو)
- Fujishukin Co. Ltd. (ژاپن)
- لمبرت اسپاون (ایالات متحده)
- مزرعه مایکوترا (ایالات متحده)
- تولیدکنندگان قارچ تجاری (اروپا)
- سوسیتا آگریکولا پورتا (ایتالیا)
- Bluff City Fungi (ایالات متحده)
توسعه صنعت کلیدی:
در می 2023، Rang De، Mission Samriddhi برای راه اندازی صندوق قارچ برای کشاورزان TN شریک شد. Rang De، یک پلت فرم سرمایه گذاری اجتماعی همتا به همتا، با شرکت تأثیر اجتماعی، Mission Samriddhi برای راه اندازی صندوق قارچ همکاری کرده است. این صندوق در نظر دارد از کشاورزان محروم در تامیل نادو حمایت کند تا درآمد پایدار حاصل از کشت قارچ را به ارمغان بیاورد.
در فوریه 2023 ، بنگالورو از کشت قارچ دارویی بهره می برد. پس از کشت موفقیتآمیز انواع مختلف قارچ، بنگلوریها اکنون به قارچهای دارویی توجه کردهاند که تا همین اواخر فقط در ژاپن، چین و کره جنوبی کشت میشد.
تقسیم بندی بازار کشت قارچ:
پنج پارامتر اصلی این موضوع به شرح زیر است:
بر اساس نوع
- قارچ دکمهای
- قارچ صدفی
- قارچ شیتاکه
- خوک گوشتخوار
- قارچ چانترل
- قارچ شیمجی
بر حسب فاز
- کمپوست سازی
- تخم ریزی
- پوشش
- سنجاق کردن
- برداشت
محور فرم
- قارچ تازه
- قارچ خشک شده
- کنسرو قارچ
کانال توزیع
- مستقیم به مشتریان
- سوپرمارکت/هایپرمارکت
- فروشگاه های آنلاین
منطقه جغرافیایی
- اروپا
- آمریکای شمال
- آسیا و اقیانوسه
- آمریکای مرکزی و جنوبی
- خاور میانه و آفریقا
گزارش مهم بازار کشت قارچ:
- از نظر نوع، انتظار میرود که در دوره پیشبینی قارچ دکمه ای بر بازار جهانی قارچ تسلط داشته باشد. قارچ دکمه ای به دلیل سهولت در پرورش و بازدهی بالا و در نتیجه قیمت تمام شده کمتر نسبت به دیگر قارچ های خوراکی، تقاضای بیشتری برای کشت و پرورش و همچنین مصرف دارد.
- انتظار می رود در بخش فاز تولید قارچ و صنایع مرتبط، بخش کمپوست سازی ، بر بازار جهانی کشت قارچ در طول دوره پیش بینی شده تسلط داشته باشد. تقریباً برای همه گیاهان باغ ضروری است، زیرا یک اصلاح کننده خاک خوب برای باغات سبزیجات است.
- از نظر فرم، قارچ تازه بر بازار جهانی قارچ مسلط است. قارچ های تازه به دلیل افزایش تعداد مصرف کنندگانی که بر مصرف مواد غذایی ارگانیک و فرآوری نشده متمرکز شدهاند و حداکثر فواید را برای سلامتی بدن ارائه می دهد، شاهد افزایش تقاضا در بازار هستند.
- توسط کانال توزیع، بخش سوپرمارکت ها/هایپر مارکت ها بر بازار کشت قارچ تسلط دارند. ضریب نفوذ سوپرمارکت ها یا هایپر مارکت ها در کشورهای توسعه یافته مانند آمریکای شمالی و اروپا بیشتر از مناطق در حال توسعه است که دلیل رشد عمده این بخش است.
- انتظار می رود که منطقه آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم را در بازار کشت قارچ در دوره پیش بینی شده داشته باشد. منطقه آسیا و اقیانوسیه بیشترین مصرف سرانه قارچ را در مقایسه با کشورهای دیگر دارد که به رشد سریع آن دامن می زنند. (چین و ژاپن بیشترین مصرف قارچ را در دنیا دارند)
قارچ های دارویی
ارزش بازار قارچ دارویی در سال 2021 به 214.99 میلیون دلار رسید و انتظار می رود تا سال 2028 با 8/2% CAGR (رشد مرکب سالانه) به 373.26 میلیون دلار برسد.
منظور از قارچ های دارویی، قارچ هایی هستند که به عنوان ابر غذا ها، مکمل های غذایی و قارچ های حاوی خواص درمانی شناخته میشوند. آنها بخشی از دسته بندی محصولات بهداشتی طبیعی را تشکیل می دهند که در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرند. قارچ های دارویی معمولا حاوی آنتی اکسیدان های ضد سرطان و کربوهیدرات ها (50-65%)، پروتئین ها (19-35%) و اسیدهای چرب ضروری (2-6%)، همراه با مقداری ویتامین و مواد معدنی می باشند.
این قارچ ها از گذشته دور در طب سنتی شرق آسیا جایگاه ویژه ای داشته اند و هنوز هم استفاده از آنها در این مناطق رواج زیادی دارد. علاوه بر این، آسیا به عنوان مکان تاریخی برای کشت قارچ نیز در نظر گرفته می شود؛ بطور مثال کاشت قارچ دارویی شیتاکه در قرن دوازدهم در چین آغاز شد و همچنین کشور چین 70 درصد از قارچ های جهان را تولید می کند! روش های طب شرقی هزاران سال است که از قارچ های دارویی استفاده می کنند و در زمان های اخیر محبوبیت بیشتری نیز پیدا کرده اند.
انواع
گونههایی مانند قارچ گانودرما (Ganoderma lingzhi)، قارچ چاگا (Inonotus obliquus -Chaga)، قارچ شیتاکه (Shiitake- Lentinula edodes)، قارچ یال شیر، قارچ کوردیسیپس و بسیاری دیگر از قارچ ها برای چند صد سال از دل طبیعت جمع آوری و در بسیاری از کشورهای آسیایی به عنوان دارو استفاده میشدند.
کشورهایی مانند ژاپن، چین و کره، مطالعات علمی مدرن را بر روی خواص قارچ های دارویی و شیوه های سنتی و باستانی خود انجام داده و نتایج آن را منتشر نموده اند که گواه بر خواص متعدد این قارچ ها می باشد.
علاوه بر این، حدود 14000 گونه قارچ در سراسر جهان شناخته شدهاست که از این تعداد 350 گونه قارچ در سراسر جهان مصرف می شوند.
قارچ های دارویی در طب سنتی معمولا به صورت خشک شده و شکل پودر مصرف می شوند؛ اما امروزه قارچ های دارویی توسط شرکت ها در اشکال مختلف مانند خلال خشک، محلول مایع، قارچ تازه و کپسول (پودر) به بازار عرضه می شوند.
پویایی بازار و عوامل کلیدی بازار قارچ دارویی
افزایش سریع تقاضا برای قارچ های دارویی به دلیل محبوبیت آنها در بین مصرف کنندگان، طعم مطبوع و طعم های منحصر به فرد، نیروی محرکه اصلی برای گسترش بازار قارچ های دارویی در زمان پیش بینی است. قارچ دارویی حاوی ترکیبات فعال زیستی مانند پروتئین های با کیفیت بالا، پلی ساکاریدها، اسیدهای چرب غیراشباع، مواد معدنی، استرول های تری ترپن و متابولیت های ثانویه می باشند،
بنابراین آنها را به یک محصول مهم برای استفاده دارویی تبدیل می کند. قارچ های دارویی به دلیل توانایی آنها در محافظت یا درمان اختلالات مختلف سلامت مانند فشار خون بالا، نقص ایمنی، سرطان، التهاب، کلسترول خون، چربی خون بالا و چاقی و نداشتن عوارض شدید، بسیار محبوب هستند. چندین مطالعه علمی خواص دارویی برخی از قارچها را نشان دادهاند که همگی توسط مطالعات آزمایشگاهی سازمان های in vivo و هم in vitro پشتیبانی و تایید شده اند.
طب سنتی شرقی
محبوبیت رو به رشد و فزاینده طب سنتی شرقی و داروهای گیاهی و رویکرد رو به رشد مردم به سمت تغذیه با محصولات غذایی طبیعی (اورگانیک) از مهمترین عوامل رشد بازار قارچ های دارویی هستند. پیش بینی می شود مصرف قارچ های دارویی به عنوان غذای کاربردی یا مکمل غذایی در سال های آینده نیز افزایش یابد. علاوه بر این، بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که برخی از قندهای تولید شده توسط قارچها مانند رامنوز، مانوز، فوکوز، مانیتول، فروکتوز، گلوکز، زایلوز، آرابینوز، ساکارز، مالتوز و ترهالوز برای بیماری دیابت مضر نیستند.
فعالیت ضد توموری پلی ساکاریدها (که در قارچ ها فراوان یافت می شود) برای مبارزه و کنترل سرطان در تحقیقات گوناگون به اثبات رسیدهاست. بسیاری از گلیکان های موجود در قارچها نیز فعالیت ضد توموری از خود نشان می دهند بدین صورت که این ترکیبات پاسخ ایمنی ارگانیسمهای بدن میزبان را فعال میکنند.
مصرف خوراکی
برخی قارچ های دارویی را می توان مانند قارچ های معمولی در آشپزی جهت مصرف خوراکی پخت. اما بصورت معمول، قارچ های دارویی به صورت پودر و عصاره مصرف می شوند که حاوی غلظت بالاتری از مواد فعال مفید است. ترکیبات زیست فعال متعددی مانند پلی ساکاریدها، پروتئین ها، چربی ها، ترکیبات فنلی و ویتامین ها که از قارچ جدا شدند دارای زیست فعالی قوی هستند.
برخی از قارچهای دارویی میتوانند طعم تلخی داشته باشند(مانند قارچ گانودرما) و نسبت به قارچهای معمولی غیر قابل خوردن باشند. قارچهای دارویی عمدتاً خشک میشوند و سپس بصورت دمنوش و چای دم میشوند یا به عصارههای غلیظ تبدیل میشوند و به نوشیدنی ایدهآل تبدیل میشوند. بنابراین توسعه بازار محصولات فراوری قارچ در زمان مورد نظر، پیشبینی می شود.
محدودیت ها:
شکاف عرضه و تقاضا عامل اصلی بازدارنده رشد بازار قارچهای دارویی در دوره پیشبینی است. علاوه بر این، ماندگاری کم قارچ های دارویی و قیمت بالای محصولات مشتق شده از قارچ ممکن است بر رشد بازار تأثیر منفی بگذارد. همچنین خستگی مزمن، ناراحتی معده، سردرد، سرگیجه و حساسیت های پوستی از عوارض جانبی مصرف برخی قارچ های دارویی است(البته شامل همه افراد نمی شود) که مانع از توسعه بازار در دوره پیش بینی خواهد شد.
فرصت ها:
افزایش قابل توجهی در تقاضا برای قارچهای دارویی ناشی از فواید ارتقای سلامت آنها وجود دارد. بنابراین فرصت سودآوری برای شرکتهایی که به عنوان بازیگران اصلی بازارفعالیت می کنند، ایجاد میشود تا عصارههای قارچ را در محصولات غذایی فرآوری مختلف اضافه کنند.
270 گونه ثبتی قارچ به عنوان منابع متابولیت های ثانویه مهم وجود دارد که می توانند به عنوان مکمل های غذایی مورد استفاده قرار گیرند. حتی اگر تنها تعداد انگشت شماری از این 270 گونه قارچ دارویی، حاوی مواد مغذی در نظر باشند باز هم انتظار می رود بسیاری از قارچ های دارویی خوراکی در دوره پیش بینی به عنوان مواد مکمل غذایی طبقه بندی شوند.
قارچ های دارویی به طور سنتی توسط فرهنگ های مختلف در سراسر جهان برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. استفاده روزافزون از عصاره قارچ در غذاهای فرآوری مانند نان، کلوچه، ماکارونی، پتی(نوعی نان)، و تنقلات درها را برای فعالان بازار در بخش های مختلف غذایی باز می کنند.
افزون بر این، چندین فرآورده غذایی دیگر حاوی عصاره قارچ تولید شد که به این ترتیب محبوبیت قارچ در بین مصرف کنندگان افزایش یافت. در نتیجه، آگاهی از فواید سلامتی گنجاندن قارچ در رژیم غذایی افزایش یافت.
برخی از خواص دارویی قارچ مانند آنتی اکسیدانی، ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد انگلی، ضد قارچی و ضد دیابتی در بین مصرف کنندگان محبوبیت زیادی پیدا کرده است و فرصت های سودآوری را برای فعالان بازار ایجاد می کند.
آگاهی از فواید سلامتی قارچ افزایش یافت و افراد بیشتری آن را در رژیم غذایی خود میگنجانند.
چالش ها:
با معرفی بیشتر محصولات قارچ دارویی در بازار، تأیید علمی سیستماتیک برای مقابله با محصولات تقلبی به یک چالش اساسی تبدیل خواهد شد. این امر در مورد تمام گیاهان دارویی که در بازار به عنوان مکمل های غذایی فروش میرود اعمال شدهاست و یک عامل حیاتی در چارچوب نظارتی است که برای سلامت و ایمنی عمومی بسیار مهم است.
تأیید ترکیبات فعال موجود در محصولات مرتبط با قارچ های دارویی، تنها با حفظ بازار از محصولاتی که فاقد ارزش دارویی هستند، امکان پذیر است؛ در غیر اینصورت می تواند به اعتبار این محصولات آسیب برساند.
تقسیم بندی بازار قارچ دارویی
این نوع از قارچ طبق اصول زیر مورد بررسی قرار گرفتند.
تجزیه و تحلیل تقسیم بندی بازار قارچ دارویی
1- متناسب با روش توزیع، پیش بینی می شود که قارچ خشک بیشترین سهم را از بازار قارچ دارویی در زمان پیش بینی داشته باشد. قارچ های خشک برای مصرف فوری تولید نمی شوند و ماندگاری بیشتری دارند و امکان مصرف پس از آبرسانی مجدد را دارند.
علاوه بر این، آنها به طور گسترده برای پخت و پز خانگی، به عنوان یک ماده در وعده های غذایی و ادویه های کم آب، و به عنوان یک عنصر در مواد غذایی سالم و محصولات داروسازی استفاده می شوند. پس از آبگیری مجدد (خیساندن در آب به مدت 30-60 دقیقه)، می توان آنها را به روشی مشابه قارچ های تازه پخت و مصرف کرد.
خاصیت قارچ خشک این است که پس از خشک شدن بر شدت طعم و مزه آن افزوده می شود. قارچهای خشک یا پودر قارچ، بیشتر از قارچهای تازه برای تولید مکملهای غذایی استفاده میشوند. مطالعات علمی ثابت کرد که قارچ های خشک در آفتاب، مواد مغذی بیشتری نسبت به قارچ های تازه دارند. به عنوان مثال، یک تحقیق علمی بر روی قارچ شیتاکه نشان داد که 100 گرم قارچ، پس از قرار گیری در معرض نور خورشید به مدت 12 ساعت، حاوی 1000 میکروگرم ویتامین D2 اضافی است.
پیشتازی شیتاکه
2- محصور به نوع قارچ، پیشبینی میشود که قارچ شیتاکه بر بازار قارچهای دارویی تسلط پیدا کند. قارچ شیتاکه می تواند به عنوان یک جایگزین گوشت برای وگان ها و وجترین ها(گیاهخواران) مورد استفاده قرار گیرد زیرا حاوی تمام آمینو اسیدهای موجود در گوشت می باشد، بنابراین آن را به یکی از سالم ترین قارچ های خوراکی و دارویی تبدیل می کند.
علاوه بر این ماده اریتادنین که در قارچ شیتاکه یافت می شود، سطح کلسترول خون را کاهش می دهد. همچنین این قارچ حاوی بتا گلوکان است که به کاهش التهاب کمک می کند. علاوه بر این، لنتینانها و سایر بتاگلوکانهای موجود در شیتاکه از آسیب سلولی محافظت میکنند و سیستم ایمنی و تولید گلبولهای سفید خون را برای دفع میکروبها تقویت میکنند و در نتیجه از رشد این بخش در دوره پیشبینی حمایت میکنند.
سوپرمارکتها
3- برحسب کانال توزیع در بخش سوپرمارکت و هایپرمارکت پیش بینی می شود در زمان پیش بینی بازار قارچ دارویی را رهبری کنند. سوپرمارکت ها و فروشگاه های هایپر مارکت طیف وسیعی از قارچ های تازه و محصولات غذایی فرآوری با قارچ را ارائه می دهند. تخفیف های این فروشگاه ها باعث جذب مصرف کنندگان و افزایش فروش می شود.
نفوذ سوپرمارکتها و فروشگاه های هایپر مارکت در مناطق و کشورهای پیشرفته مانند آمریکای شمالی و اروپا بیشتر است. علاوه بر این، خرید قارچ در سوپرمارکتها و فروشگاههای هایپر مارکت، اصالت محصولات را تضمین میکند، بنابراین از توسعه این بخش در دوره پیشبینی حمایت میکند.
مصرف کنندگان
4- تابع مصرف کنندگان نهایی، انتظار می رود بخش صنعت غذا و نوشیدنی با بالاترین نرخ رشد در دوره پیش توسعه یابد. تمایل بسیار به سمت محصولات غذایی آمادهمصرف و افزایش محبوبیت خواص مفید قارچهای دارویی از عوامل اساسی رشد این قارچها هستند. علاوه بر این، شرکتهای مواد غذایی و آشامیدنی محصولات غذایی و آشامیدنی جدید مبتنی بر قارچ را معرفی میکنند تا تقاضای رو به رشد را برآورده کنند، بنابراین توسعه بخش صنعت غذا و نوشیدنی را هدایت میکنند.
تحلیل منطقه ای بازار قارچ دارویی
پیشبینی میشود که منطقه آسیا و اقیانوسیه در طول دوره پیشبینی بر بازار قارچهای دارویی تسلط داشته باشد که دلیل آن افزایش تمایل مصرفکنندگان به مزایای قارچهای دارویی و افزایش رشد در کشت قارچ است. همچنین در این منطقه(به ویژه شرق آسیا) از قدیم الایام از قارچ های دارویی استفاده شدهاست.
علاوه بر این، کشور چین یک تولید کننده برجسته و صادرکننده پیشرو قارچ در سراسر جهان است. همچنین، کشور چین با نوآوری در تکنیکهای تولید و پرورش، پیشرفت قابل توجهی برای افزایش محصولات تولیدی از قارچ، رقم زدهاست. اقدامات حمایتی دولت چین نیز یکی از مولفه های حیاتی رشد این صنعت در این کشور بوده که باعث گسترش بازار در این منطقه می شود.
اروپا
پیش بینی می شود که منطقه اروپا در زمان پیش بینی شدهنرخ رشد قابل توجهی داشته باشد. شکل خشک پرمصرف ترین نوع قارچ در این منطقه است که به تغییر الگوی مصرف مصرف کنندگان اروپایی نسبت دادهمی شود. علاوه بر این، افزایش علاقه به غذای گیاهی و جایگزینی پروتئین حیوانی باعث افزایش مصرف قارچ در این منطقه شدهاست زیرا حاوی تمام پروتئین های موجود در گوشت است.
کشورهایی مانند آلمان، ایتالیا، فرانسه، بریتانیا، هلند و لهستان سهم عمدهای در رشد بازار قارچهای دارویی در این منطقه دارند. هلند بزرگترین اقتصاد اروپا است که بیشترین تجارت وارداتی را دارد، بنابراین از گسترش بازار دارویی در این منطقه حمایت می کند.
آمریکای شمالی
انتظار می رود منطقه آمریکای شمالی در دوره پیش بینی نرخ رشد مثبتی داشته باشد. افزایش مصرف مواد غذایی فرآوری شدهو افزایش آگاهی مصرف کنندگان در مورد فواید قارچ از عوامل اولیه رشد بازار در این منطقه است.
ایالات متحده، کانادا و مکزیک اقتصادهای اصلی هستند که توسعه بازار قارچ های دارویی را در این منطقه تقویت می کنند. تقاضای فزاینده مصرفکننده برای محصولات غذایی وگان و استفاده از قارچ در چندین محصول غذایی، عوامل برجستهای هستند که باعث افزایش بیشتر بازار در این منطقه میشوند.
شرکت های اصلی فعال در بازار قارچ دارویی
- FreshCap Mushrooms LTD. (کانادا)
- Banken Champignons BV (هلند)
- قارچ های غربی (ایالات متحده)
- قارچ سوادشی (هند)
- DXN (مالزی)
- Nikkei Marketing Limited (کانادا)
- Chaga Mountain Inc (ایالات متحده)
- شرکت های کشاورزی آسیا پاسیفیک (کانادا)
- NC Exotic Mushrooms (هلند)
- Bonduelle SA (فرانسه)
- Nammex (کانادا)
- نچرالین (چین)
- قارچ واقعی (کانادا)
- میتوکو (ژاپن)
- Hirano Mushroom LLC (صربستان)
- Gourmet Mushrooms Inc. (ایالات متحده) و دیگر بازیگران اصلی.
توسعه صنعت کلیدی در بازار قارچ دارویی
- در فوریه 2021، FreshCap Mushrooms LTD، تولید کننده پیشرو جهانی محصولات تغذیه ای مشتق از قارچ، راه اندازی سه محصول جدید نوشیدنی قارچ کاربردی را اعلام کرد. قهوه قارچ، Focus Lion’s Mane Elixir و Unwind Reishi Elixir محصولات جدید راه اندازی هستند. این محصولات جدید به منظور ارائه نوشیدنی های گوارا به افراد در اوقات فراغت تولید شدهاند.
تاثیر COVID-19 بر بازار قارچ دارویی
افزایش موارد COVID-19 چندین صنعت را مجبور به تعطیلی کرد. علاوه بر این، کار در مزارع کشاورزی نیز به تعداد محدودی از افراد محدود شد. برای جلوگیری از شیوع ویروس، چندین کشور که قطب اقتصاد بودند، قرنطینه اعلام کردند. در کشورهای جنوب آسیا مانند هند، بنگلادش و سریلانکا، کارگران مهاجر شروع به بازگشت به خانههای خود کردند که بر تولید قارچ تأثیر گذاشت. علاوه بر این، در چند سال اخیر کشت قارچ در هند رو به افزایش بوده است. گزارش ها حاکی از آن است که هند 17100 تن قارچ در سال 2013-2014 تولید کرد که تا سال 2018 به 487000 تن قارچ افزایش یافت.
اختلال در زنجیره تامین در سراسر جهان شکاف بزرگی در عرضه و تقاضا ایجاد کرد و دسترسی به بازارها را محدود کرد. قیمت کالاهای غذایی که تاثیر منفی بر الگوی مصرف داشته است. علاوه بر این، همهگیری کووید-19، کشت قارچها را تحریک کرده است، زیرا کشت این موجودات قارچی آسان است و بازده خوبی دارد. بسیاری از کارگران از نقاط مختلف جهان برای رفع نیازهای روزانه خود اقدام به کشت قارچ های دارویی کردند.
به عنوان مثال، کارگران هندی توسط دولت هند تحت برنامه Seva Kendra Silchar برای تولید محصولات غنی از مواد مغذی ترفیع می شوند، این به کشاورزان کمک کرد تا قارچ ها را در مزارع خود پرورش دهند و با بحران جاری همه گیر مقابله کنند. در طول دوره همه گیر، مصرف قارچ به دلیل افزایش تمایل مصرف کنندگان به خاصیت تقویت کنندهسیستم ایمنی قارچ به طور قابل توجهی افزایش یافتهاست.
به طور خلاصه، همهگیری COVID-19 باعث افزایش کشت قارچهای دارویی شد که به فعالیتهای زیستی مختلف آنها نسبت دادهمیشود.
گردوآوری توسط تیم تحریریه هاگ
کپی فقط با ذکر منبع مجاز می باشد.