آموزش تولید و پرورش قارچ

خاک دهی و خاک پوششی در پرورش قارچ

محتوا پنهان
1 خاک پوششی پرورش قارچ

خاک پوششی پرورش قارچ

خاک دهی و خاک پوششی در پرورش قارچ: پوشاندن سطح بستر و کمپوست با لایه‌ای از خاک مرطوب که دارای ساختار ویژه‌ای است، را خاک‌‌دهی می‌گویند. رشد میسلیوم در کمپوست که حدود ۱۲-۱۴ روز طول می‌کشد. مرحله جدید شروع می‌شود که در آن سطح کمپوست با خاک‌ پوششی پوشانده می‌شود.

با این شیوه رشته‌های میسلیوم وارد خاک‌ پوششی شده و در آن گسترش می‌یابند. این لایه‌ی پوششی باید ظرفیت نگهداری آب را در خود داشته باشد.

بعد از آماده کردن خاک‌ پوششی بر اساس فرمول مورد نیاز، باید آن را در دمای ۶۰ درجه سانتی‌گراد به مدت ۸ ساعت پاستوریزه کرد و بعد از خنک شدن آن تا دمای ۲۵ درجه آن را به سالن پرورش قارچ منتقل کرد و سطح کمپوست را با لایه‌ای از خاک پوششی با ضخامت 4 سانتیمتر می‌‌پوشانند.

مجموعه وظایفی که خاک‌ پوششی بر عهده دارد

۱- محافظت از بستر و جلوگیری از خشک شدن آن

میسلیوم قارچ به‌ شدت نسبت به خشکی هوا حساس است. هر چقدر هم حفاظت از بستر زیاد و دقیق باشد بازهم به دلیل تماس مستقیم با هوا خشک می‌شود.

پوشاندن بستر به‌ وسیله‌ی خاک‌ پوششی، میسلیوم‌ها را از خسارت ناشی از خشکی حفظ کرده و مانع تبخیر رطوبت از سطح بستر می‌شود.

۲- ایجاد محیط یا لایه‌ی هوایی مرطوب در سطح بستر برای تشکیل گروه‌ های زایشی اولیه یا سلول‌ های پریموردیا

خاک‌ پوششی ترکیبی از مواد لازم برای رشد شبکه‌ها میسلیومی است و لایه پوششی به‌ گونه‌‌ای است که میسلیوم می‌تواند به‌ سرعت در آن گسترش پیدا کند و به‌ صورت شبکه‌‌ای درمی‌آید که در نهایت امکان تشکیل گره‌ها و تبدیل آن‌ها به سر سنجاقی فراهم می‌شود.

۳- ذخیره آب برای رشد قارچ‌ ها

رشد پین ها و تبدیل به قارچ کامل، به‌شدت تحت تأثیر آب و دسترسی به آن است و در صورت نبود آب، قارچ‌ها از رشد باز خواهند ماند.

خاک‌ پوششی در این جا به‌‌عنوان یک منبع ذخیره آب عمل می‌کند و در مرحله زایشی باعث رشد قارچ‌‌ها می‌شوند. خاک‌ پوششی در مواقع نیاز آب ذخیره‌ شده در خودش را در اختیار میسلیوم قرار می‌دهد.

این مسئله در چین‌‌های سنگین که رقابت قارچ‌‌ها بر سر آب بالا است، اهمیت می‌یابد.

۴-حمایت و فعال کردن میکروارگانیسم‌ های موجود و در نتیجه افزایش تولید قارچ

عوامل محیطی نظیر دما، رطوبت نسبی و غلظت دی‌اکسی‌کربن تشکیل گره‌های اولیه قارچ را تحت تأثیر قرار می‌دهند. ولی  وجود باکتری‌های خاص در خاک از عوامل دیگری است که تشکیل پریموردیا در خاک پوششی را سبب می‌شود.

پس در صورت عمل آمدن خاک با ترکیبات مناسب و صحیح می‌توان میزان میکروفلور مطلوبی را در خاک پوششی در اختیار داشت.

حمایت و فعال کردن میکروارگانیسم‌های موجود و درنتیجه افزایش تولید قارچ

از ویژگی‌ها مهم خاک‌ پوششی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

خاک‌ پوششی اگر نامناسب باشد توانایی خراب کردن یا از بین بردن فواید کمپوست قارچ را دارد. خاک‌ پوششی در اصل موجب حفظ رشد میسلیومی، تحریک باردهی و تبدیل رشته‌‌های میسلیومی به اندام‌ زایشی قارچ است.

پس به این دلیل که خاک‌ پوششی نقش مهمی در رشد میسلیوم دارد. در این صورت باید یک سری خصوصیت داشته باشد که به آن می‌پردازیم:

۱- روابط آبی و نگه‌ داشتن آب:

خاک‌ پوششی باید دارای ظرفیت جذب و آزادسازی مقادیر پایدار آب باشد و قابلیت نگهداری رطوبت را نیز داشته‌باشد، و علاوه‌بر تقویت میسلیوم، رطوبت کافی را جهت تکامل اندام‌‌زایشی قارچ فراهم کند.

۲-ساختمان:

ساختمان خاک‌ پوششی باید متخلخل و باز باشد تا تحمل آبیاری‌ های مکرر را داشته باشد. در این سطح متخلخل، یک سری حفره‌ی کوچک وجود دارد که رطوبت لازم را برای محافظت از تشکیل و رشد گره‌‌های اولیه فراهم می‌کند.

به عبارت دیگر این منافذ رطوبتی کوچک از رشد سلول‌ های ته‌سنجاقی حمایت می‌کند و راه انتشار گازهای متابولیکی موجود در بستر کمپوستی درون هوای اطراف را باز می‌کند یا به عبارتی به گازهای دی‌اکسید‌کربن و اکسیژن اجازه می‌دهد در بستر قارچ منتشر شوند.

اگر لایه‌ی هوای مرطوب روی سطح خاک‌ پوششی از بین برود، تراکم گازها از تشکیل این گره‌ها جلوگیری می‌کند. پس ساختار حفره‌ای خاک‌ پوششی، به‌طور مستقیم قابلیت تولید گره‌ها و اندام‌های زایشی قارچ را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

۳- میکروفلور یا جمعیت میکروبی:

وجود باکتری‌ های مفید و سودمند در خاک‌ پوششی از اهمیت زیادی برخوردار است. حضور زیاد باکتری‌‌هایی نظیر pseudomans putida، منجر به افزایش تشکیل سلول‌‌های ته‌سنجاقی و بالا رفتن عملکرد می‌شود. برداشت نیز زودتر اتفاق می‌افتد.

در طی کلونی بندی  خاک‌ پوششی، این باکتری‌‌ها تحت تأثیر گازهای متابولیکی قرار می‌گیرند. هرچه خاک متراکم‌‌تر و عمیق‌‌تر باشد انتشار گازها کندتر شده و عملکرد بیشتر می‌شود.

این ریز زنده‌‌های مهم، نمونه‌‌هایی عالی از باکتری‌‌های همزیست یا میسلیوم هستند و استریل کردن خاک‌ پوششی باعث از بین‌رفتن و کاهش آن‌ها می‌شود. این باکتری‌ها باعث ایجاد مقاومتی طبیعی در خاک‌ پوششی نسبت به عوامل رقیب می‌شود.

۴-ارزش غذایی:

خاک‌ پوششی به‌ تنهایی نمی‌تواند مواد غذایی لازم را برای رشد و پرورش قارچ فراهم کند و ارزش غذایی آن باید کمتر از بستر باشد زیرا در صورت غنی بودن شرایط را برای رشد کپک‌‌ها و عوامل رقیب فراهم می‌کند.

قطعات چوب، ریشه و سایر مواد تجزیه نشده‌ی گیاهی مکان‌‌های اولیه‌ی رشد برای همین عوامل هستند که باید با احتیاط از خاک حذف کرد.

طعات چوب، ریشه و سایر مواد تجزیه نشده‌ی گیاه
خاک دهی و خاک پوششی

۵-PH:

خاک‌ پوششی نباید برای رشد قارچ ایجاد محدودیت کند. برای رشد مطلوب میسلیوم باید اسیدیته‌ی خاک‌ پوششی در حد مشخصی باشد.

چون PH نامناسب از عوامل مهم محدود کننده‌ی رشد قارچ است. PH مناسب برای قارچ دکمه‌ای ۷-۷/۵ است. بعد به‌ تدریج به علت ترشحات اسیدی میسلیوم قارچ، PH آن کاهش می‌یابد و امکان دارد در اواخر دوره‌ی برداشت حتی به ۶ برسد.

در اینجا تنظیم PH خاک باید با استفاده از پودر آهک انجام شود.

۶-کیفیت بهداشتی:

خاک‌ پوششی باید عاری از هرگونه آفات و عوامل بیماری‌‌زا باشد. به همین دلیل بعد از آماده شدن خاک‌ پوششی، آن را حدود ۸ الی ۱۰ ساعت در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد قرار داده و به‌ وسیله‌ی بخار در اتاقی که به این منظور ساخته‌ شده است، پاستوریزه می‌کنند تا عوامل مضر و بیماری‌زا و آفات از‌بین بروند. استفاده از فرمالین، روش دیگری برای پاستوریزاسیون خاک پوششی است.

آموزش خاک دهی قسمت دوم

آموزش خاک دهی

در ادامه مطالب خاک‌ دهی و خاک‌ پوششی به بررسی ترکیبات و موادی مناسب برای ساخت خاکی ایده ال خواهیم پرداخت.

ترکیبات خاک‌ پوششی

برای سهولت در فهم چگونگی کارکرد خاک‌ پوششی، باید به شناخت کامل از اجزای خاک و خصوصیات ساختمانی و بافتی آن دست‌ یافت. از مهم‌ترین‌ های این مسئله به موارد زیر می‌پردازیم:

۱-خاک شنی

ذرات درشت (۲-۰/۵) میلیمتر با منافذ هوایی بزرگ است. با اینکه دارای تهویه بالا است اما توانایی نگه‌ داشتن آب را در خود ندارد و خیلی زود خشک می‌شود. به همین دلیل به‌ تنهایی به‌ عنوان خاک‌ پوششی استفاده نمی‌شود.

 خاک دهی و خاک پوششی در پرورش قارچ

۲-خاک رس

ذرات این خاک‌ ریز و به هم چسبیده است. و به دلیل تراکم زیاد از قدرت تهویه‌ی کمتری برخوردار است اما ذرات آب را به خوبی در خود نگه می‌دارند و عدم تهویه‌ی مناسب باعث اختلال در رشد میسلیوم می‌شود.

خاک رس
خاک دهی و خاک پوششی

۳-خاک لومی:

این خاک تقریباً ترکیبی متفاوت از شن‌و‌رس است که مقدار هوموس بالا، از ویژگی‌‌های مهم آن است. این خاک با بافت متوسط بهترین خاک جهت استفاده برای خاک‌ پوششی است.

چون علاوه بر تهویه‌ی مناسب دارای قابلیت نگهداری آب را نیز داراست. بهترین نوع خاک جهت کشت قارچ، خاک لومی-رسی است. ترکیب اصلی خاک‌ پوششی مورد قبول دنیا، خاک پیت است که شامل مواد گیاهی کاملاً تجزیه‌ شده، با PH حدود ۳/۵-۴/۵ است.

خاک لومی
خاک دهی و خاک پوششی

رطوبت در ترکیبات هوموسی

ترکیب هوموس و رس همان‌طور که گفته شد، رطوبت بیشتری در خود ذخیره کرده و یک خاک‌ پوششی ترد و با قدرت تهویه بالا ایجاد می‌کند. در رابطه با استفاده از خاک‌ پوششی دو مسئله وجود دارد:

  1. افزایش خطر آلودگی قارچ‌‌ها و نماتود‌ها
  2. از‌بین رفتن تدریجی ساختمان خاک در صورت آبیاری‌‌های پی‌ در پی.

مسئله اول با پاستوریزه‌ کردن یک نواخت خاک با بخار 60 درجه سانتیگراد به مدت 6 ساعت حل‌ شدنی است. اما با پیدایش خاکی با ترکیب پیت موس عملاً از خاک‌‌های معمولی در کشت قارچ استفاده نمی‌شود. خاک‌ پوششی حاوی پیت‌موس  به‌ ندرت پاستوریزه می‌شود. اما به دلیل اسیدی بودن بیش‌ ازحد خاک پیت برای اکثر قارچ‌ ها، لازم است مقداری آهک به آن اضافه کرد.

 خنثی‌ سازی اسیدیته ی خاک

موادی که توانایی خنثی کردن اثرات اسیدی خاک پیت و ترکیبات خاک‌ پوششی را دارا هستند. شامل:

  1. گل‌سفید یا گچ: این ماده دارای بافتی نرم است که قابلیت نگهداشت آب را بالا می‌برد.
  2. پودر آهک: از سنگ‌ آهن کلسیت معادن استخراج و آسیاب شده است که دارای ۹۷% کربنات کلسیم و کمتر از ۲% منیزیم است.
  3. ذرات سنگ‌آهن: به روش پودر آهک تهیه می‌شود و بر اساس اندازه ذرات دسته‌‌بندی می‌شوند. مثلاً ذره سنگ‌ آهک با شماره ۹ برای قسمت پوششی بستر مناسب است.
  4. سنگ‌آهن دولو میت: چون دارای منیزیم زیادی است. کمتر به آن پرداخته‌ شده است. زیرا درصد بالای منیزیم باعث آسیب به میسلیوم ها و اختلال در رشد آن‌ها می‌شود.
  5. ترکیب رس و آهک: از رسوبات خشک‌ شده کف دریاچه به‌ دست می‌آید. که شبیه به گل‌ سفید است که ویژگی‌‌های رس را دارد. این ماده ترکیبی از کربنات کلسیم و رس بوده که ظرفیت نگهداری بالای آب را دارد.
  6. پوسته‌ی صدف: دارای کربنات کلسیم بوده و تأثیرات ساختاری آن در لایه پوششی شبیه به ذرات سنگ‌ آهن است اما به دلیل انحلال ضعیف در آب نباید به‌ تنهایی مورد استفاده قرار گرفت.

 

خنثی‌سازی اسیدیته ی خاک

 

تعیین رطوبت اشباع خاک‌ پوششی

برای تعیین این مسئله، یک نمونه از خاک مورد نظر را انتخاب می‌کنیم و سپس کم‌کم به آن آب اضافه می‌کنیم تا در وضعیت اشباع قرار بگیرد آنگاه اجازه می‌دهیم تا آب اضافی خارج شود و بعد به مدت ۳۰ دقیقه باید سطح آن را پوشاند.

سپس ۱۰۰ گرم از این خاک جدا کرده و به مدت ۲-۳ ساعت در کوره الکتریکی ۹۵ درجه سانتی‌گرادی قرار می‌دهیم تا نمونه ما به‌ طور کامل خشک شود. در پایان نمونه را از کوره خارج کنید. دوباره وزن می‌کنیم. با تقسیم اختلاف وزن بدست‌ آمده بر وزن اولیه و ضرب آن در عدد ۱۰۰، درصد رطوبت اشباع بدست آید.

این درصد برای مقایسه‌ی سطح رطوبت خاک‌ پوششی و تعیین میزان آب لازم برای آبیاری بستر، بسیار اهمیت دارد. حد مطلوب رطوبت خاک‌ پوششی، ۲-۴ درصد کمتر از رطوبت اشباع است. میزان رطوبت در خاک‌ پوششی حاوی پیت حدود ۷۰-۷۵ درصد است.

آموزش خاک پوششی برای قارچ خوراکی قسمت سوم

آموزش خاک پوششی برای قارچ خوراکی

در بخش سوم از مطالب خاک‌ دهی و خاک‌ پوششی  به بررسی کاربرد، نحوه‌ی آماده‌ سازی و چگونگی آبیاری  خواهیم پرداخت.

آماده‌ سازی خاک پوششی:

برای آماده‌‌سازی خاک‌ پوششی اجزای آن را جمع‌‌آوری کرده و به‌ صورت خشک و نیمه‌ خشک یا مرطوب و نیمه مرطوب باهم مخلوط‌ کنید. بعد باید مواد آهکی را بطور یکنواخت در تمام قسمت‌ های خاک‌ پوششی پخش کرد.

بعد‌از این که خاک به یک ترکیب همگن تبدیل شد آب را به‌ آرامی به آن اضافه می‌کنیم تا رطوبت خاک به میزان اشباع آن نزدیک شود. یکی از روش‌‌های ساده تنظیم نسبت رطوبت خاک‌ پوششی اینگونه است که در ابتدا ۱۰-۲۰% حجم مواد اولیه خشک را برداشته و باهم مخلوط کرده و بعد ۸۰-۹۰% مواد باقی‌ مانده را مرطوب کنید تا به سطح اشباع برسد.

بعد آن مقدار ماده خشک به مواد مرطوب اضافه می‌کنیم. تا در نهایت به ترکیبی با رطوبت مطلوب برسیم. سپس خاک‌ پوششی آماده پهن کردن بر روی بستر است.

می‌توان برای انجام این کار از پیمانه مدرج برای انتقال خاک و از قالب‌های فلزی یا چوبی با ضخامت 4 سانتی‌متر برای پخش یکنواخت خاک پوششی پوششی روی بستر استفاده کرد.

آماده‌سازی خاک پوششی
خاک دهی و خاک پوششی

عمق خاک‌ پوششی

عمق خاک‌ پوششی و عملکرد و برداشت محصول با یکدیگر ارتباط مستقیمی دارند. از طرفی هرچه عمق و ضخامت کمپوست مصرفی بیشتر باشد به همان نسبت پتانسیل عملکرد نیز افزایش پیدا می‌کند.

اگر لایه خاک‌ پوششی نازک باشد توانایی نگهداری رطوبت کافی برای دست‌یابی به کارکرد مطلوب را ندارد. باید توجه داشت که مقداری از خاک‌ پوششی در برداشت‌‌های اول و دوم، همراه با ریشه قارچ از بستر کاشت جدا می‌شود و ممکن است صدمه جزئی به سطح بستر وارد شود.

بنابراین مقدار خاک‌ پوششی باید به‌ اندازه‌‌ای باشد که تا آخر دوره‌ی برداشت کمبودی در بستر رخ ندهد تا کاهش تولید در آینده پیش نیاید. اگر مقدار خاک‌ پوششی کم باشد، علاوه بر اینکه بستر با کمبود رطوبت مواجه می‌شود و در تشکیل پین‌ها و رشد و استقرار قارچ‌‌ها مشکلاتی ایجاد می‌شود.

تولیدکنندگان حداقل 3 و حداکثر ۵ سانتیمتر خاک‌ پوششی روی بستر بکار می‌برند. ولی به صورت یک عرف یا کاربد 80 کیلوگرم کمپوست در متر مربع، 4 سانتیمتر خاک پوششی بر روی بستر پخش می شود.

با توجه به یک سری آزمایش های صورت گرفته شده در کشور هلند گفته می‌شود: هر چه ضخامت خاک‌ پوششی بیشتر باشد، به همان نسبت مقدار میکرو ارگانیسم‌ های فعال بیشتر است. در نهایت محصول بیشتری تولید خواهد شد.

خاک‌ پوششی باید به‌ گونه‌‌ای یکنواخت بر روی سطح بستر پخش شود و در همه‌ جا دارای عمق یکسانی باشد.

معضلات پخش غیر یکنواخت خاک

اگر پخش خاک‌ پوششی غیریکنواخت صورت گیرد، دو مسئله‌ی نامطلوب به وجود می‌آید:

۱- در قسمت‌هایی که خاک دارای عمق کم‌تری دارد، آب بیشتری جمع می‌شود و درنهایت موجب مرگ میسلیوم می‌شود.
۲- در رسیدن میسلیوم به سطح خاک‌ پوششی اختلاف‌ زمانی وجود دارد. درنتیجه پین‌ها بطور نامنظم ظهور می‌یابند.

هرچند خاک‌ پوششی باید یکنواخت و هم‌‌سطح باشد اما سطح آن باید ناصاف و دارای خلل و فرج کافی باشد و پشته‌‌های کوچک ایجاد شود.

چون ساختمان رویه خاک‌ پوششی عامل اصلی تشکیل پین‌های مطلوب بوده و تعداد آن‌ها در سطح بستر به حداکثر خود خواهد رساند.

بسترهایی با شرایط رشد میسلیوم در خاک‌ پوششی، شبیه به شرایط پنجه دوانی آن در کمپوست است. دمای بستر در این هنگام باید دمای مطلوب در حد رشد میسلیوم (حدود ۲۵ درجه سانتیگراد)، رطوبت نسبی چیزی بین ۹۰-۱۰۰% و مقدار تهویه هوای تازه در کمترین میزان خود باشد. (توجه کنید برای پراکنده کردن دمای اضافی تولید شده می‌‌توان در صورت لزوم مقداری هوای تازه‌ وارد سالن کرد). زیرا هوای تازه باعث می‌شود که قبل از رشد کافی میسلیوم در خاک‌ پوششی، بستر وارد مرحله زایشی شود که این اتفاق کاهش عملکرد را به دنبال دارد.

افزایش دی‌ اکسید کربن

در این مرحله، افزایش میزان دی‌‌اکسید‌کربن در سالن پرورش برای رشد میسلیوم‌ها مفید بوده و می‌توان با انسداد و درزبندی کامل اتاق‌‌ها و استفاده از دریچه‌ی تنظیم هوا، ورود هوای تازه به اتاق را محدود کرد و صرفاً هوای داخل اتاق بازچرخش شود.

در صورتی‌ که امکان کنترل دی‌‌اکسید‌کربن وجود نداشته باشد و نتوانیم مانع از ورود هوای تازه به داخل اتاق شویم. پس بهتر است، سطح بستر را با یک قطعه پلاستیک یا ورقه‌ی نایلونی تمیز بپوشانید.

این‌گونه تا حد زیادی از تبخیر آب زیاد جلوگیری می‌شود. البته در ایران از روش کیسه‌ی پلاستیکی برای پرورش قارچ استفاده می‌شود.

می‌توان بعد از پوشاندن سطح بستر با خاک‌ پوششی، در کیسه‌‌ها را تا زمان‌ ترمیم بستر باز نکرد. به‌ این‌ ترتیب، میزان دی‌‌اکسید کربن را در خاک‌ پوششی افزایش داد.

با این کار، هم تراکم دی‌‌اکسید‌کربن در سطح مطلوب حفظ می‌شود و هم این‌ که رطوبت بستر در این دوره به خوبی قبل باقی می‌ماند.

افزایش دما در بستر پس از پوشاندن با خاک پوششی اجتناب ناپذیر است. زیرا خروج گازهای دی‌‌اکسید‌کربن و اکسیژن از بستر با خاک‌ پوششی، باید دمای آن را چند درجه کاهش داد.

پوشاندن سطح بستر

اکثریت سالن‌های پرورش کشور به دلیل وجود روزنه و راه‌های پرت هوای گرم، مرطوب و حاوی دی‌اکسید‌کربن سالن، میزان قابل توجهی از کیفیت هوای مناسب رسد رویش میسیلیوم در سالن را از دست می‌دهند و بنابراین بهتر است سطح بستر پس از خاک دهی و آبیاری را با نایلون‌های سوراخدار بپوشانید. در هر بار نیاز به آبیاری با کنار‌زدن نایلون، آبیاری انجام و مجددا نایلون روی بستر پهن می‌شود.

باگذشت حدود 1 تا 2 روز از مرحله‌ی خاک‌ دهی، میسلیوم ها به درون خاک نفوذ می کنند. بعد از استقرار کامل میسلیوم ها کم‌کم اقدام به آب یاری خاک‌ پوششی کرده تا رطوبت مطلوب حاصل شود که بستگی به عمق خاک دارد که حدود ۲-۴ روز آب‌پاشی ملایم از طریق مه پاش صورت بگیرد.

آبیاری

حدود ۲ روز قبل از رسیدن میسیلیوم‌ها به سطح باید به‌اندازه لازم و در حدود اشباع خاک آبیاری کنید. ضمن انجام آبپاشی‌ های مکرر باید مراقب بود تا صدمه‌‌ای به سطح خاک‌ پوششی وارد نشود.

آبپاشی سنگین و مستقیم، باعث تخریب سطح‌ رویی خاک می‌شود و ایجاد سله و نفوذ ناپذیری خاک می‌شود و درنتیجه میسلیوم و یا داخل خاک‌ پوششی گیر می‌افتد و امکان نفوذ درون این لایه از آن سلب می‌شود.

در این موقع با هدف ایجاد نفوذ پذیری در خاک و پراکنش یک‌دست میسیلیوم در خاک، انجام رافل ضروری به نظر میرسد.

آبیاری خاک پوششی

با هاگ و بخش آموزش تولید و پرورش قارچ همراه باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 3 =